Centar za nagradu u mozgu reagira i na loša iskustva

Centar za nagradu u mozgu reagira i na loša iskustva

Centar za nagradu u mozgu reagira i na loša iskustva
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako takozvani centar za nagradu u mozgu ne samo da odgovara na dobra iskustva, već i na ona loša.

Nalazi nam mogu pomoći objasniti osjećaj uzbuđenja oko samog ponašanja koje uzrokuje želju za uzbuđenjem, ili možda kod samog uzbuđenja koje dobivamo kada preživimo neki događaj, pokušavaju nam objasniti znanstvenici s Georgia Health Sciences University i East China Normal University.

„Ako jedete čokoladu, ili padate sa zgrade, ili samo pomišljate na jedno od toga, možete izazvati lučenje dopamina, neurotransmitera koji može ubrzati srčani ritam i motivirati ponašanje," objašnjava glavni istraživač Joe Z. Tsien, a prenosi Top News.

Znanstvenici su promatrali razine dopaminskih neurona u području mišjeg mozga koji je poznat po svojoj ulozi u motivaciji koja je povezana s nagrađivanjem ili ovisnostima o drogama.

U suštini su otkrili kako sve stanice imaju neki odgovor na dobra ili loša iskustva, dok je strašan događaj uzbudio oko 25 posto neurona, tako potičući proizvodnju više dopamina.

„Zanimljivo je da je neuronski odgovor trajao tako dugo dok je određeni događaj i njegov kontekst bio važan," dodaje Tsien.

Znanstvenici su koristili uvjetovan ton kako bi povezali određene postavke s dobrim ili lošim događajem, a kasnije je samo taj ton u toj određenoj postavci trebao pobuditi isti odgovor kod dopaminskih neurona u miševima.

Tsien napominje kako genetika može utjecati na broj stanica koje se aktiviraju lošim događajem te da bi se trebalo dodatno poraditi na tumačenju nalaza, što bi naknadno moglo pomoći objasniti neprimjerena ponašanja kao što su ovisnost o drogama ili neke druge rizične navike.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti