Dojenje može smanjiti rizik od pretilosti kod djece čije majke imaju dijabetes

Dojenje može smanjiti rizik od pretilosti kod djece čije majke imaju dijabetes

Dojenje može smanjiti rizik od pretilosti kod djece čije majke imaju dijabetes
  • Objavljeno: Utorak, 01.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dojenčad čije su majke imale dijabetes za vrijeme trudnoće imaju veći rizik od dječje pretilosti, no najnovije istraživanje nam donosi zanimljivu činjenicu kako dojenje smanjuje taj rizik.

Istraživači su otkrili  kako među bebama koje su bile izložene dijabetesu u maternici, one koje su dojene kroz šest mjeseci ili više, imale su istu vjerojatnost da će dodatno dobiti na težini između 6 i 13 godina kao i djeca čije majke nisu imale dijabetes tijekom trudnoće.

Rezultati su bili isti na uzroku svih nacionalnosti. Međutim, taj zaštitni učinak nije bio viđen kod beba koje su dojene kroz manje od šest mjeseci.

„Naši podaci upućuju na to kako promocija dojenja može biti učinkovita strategija za smanjenje povećanog rizika od pretilosti kod djece majki s dijabetesom tijekom trudnoće," zaključuje glavna istraživačica dr. Dana Dabelea iz Colorado School of Public Health, a prenosi US News.

„Pošto su i pretilost u djetinjstvu i izloženosti majčinom dijabetesu u maternici oboje bili povezani s kasnijim razvojem dijabetesa tipa 2, slijedi kako bi dojenje te djece također moglo pomoći smanjiti njihov budući rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Međutim, daljnja istraživanja će biti potrebna kako bi mogli potvrditi tu dodatnu zaštitu," dodaje Dabelea.

Nalazi ovog istraživanja još jednom pojačavaju i ističu važnost dojenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti