Vaš pas ima razvijenu empatiju

Vaš pas ima razvijenu empatiju

Vaš pas ima razvijenu empatiju
  • Objavljeno: Petak, 26.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati švedskog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Animal Cognition, otkriva da je zijevanje zarazno i među kućnim ljubimcima.

Psi, kao i ljudi, starenjem postaju svjesni onoga što okolina doživljava i osjeća. Odan i vjeran pas može razviti osjećaj empatije, naročito s osobama s kojima je najpovezaniji. Stoga, kada vi zijevate, velika je vjerojatnost da će i vaš pas početi zijevati.

Prof. Elainie Alenkaer Madsen je sa svojim stručnim timom promatrala ponašanje 35 pasa u dobi od 4 do 14 mjeseci. Samo 3 psa su izdvojena iz istraživanja zbog preuzbuđenosti i nekontroliranog ponašanja.

Psi, koji su stariji od 7 mjeseci, pokazali su znakove empatije. Kada je njihov vlasnik zijevnuo, oni bi također zijevnuli. Istraživanje je pokazalo da su neki psi i sami postali umorni.

Ipak, empatija nije razvijena kod štenaca u dobi od manje od 7 mjeseci. Također prvi pravi i jasni znakovi empatije se javljaju tek u dobi od 1 godine.

Slično je i s djecom. Naime, djeca empatiju počinju razvijati u dobi od 4 godine. Tada postaju svjesni događaja i osjećaja ljudi koji ih okružuju.

Za razliku od ljudi, odrasli psi empatiju osjećaju samo prema ljudima s kojima su povezani. Drugim riječima, vaš pas će zijevnuti dok vi zijevate, ali neće dok zijeva usputni prolaznik.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti