Djeca do dvije godine najsigurnija u auto sjedalicama koje gledaju unatrag

Djeca do dvije godine najsigurnija u auto sjedalicama koje gledaju unatrag

Djeca do dvije godine najsigurnija u auto sjedalicama koje gledaju unatrag
  • Objavljeno: Petak, 25.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sigurnosni stručnjaci preporučuju kako bi se djeca do svoje druge godine trebala voziti u auto sjedalicama koje gledaju prema unatrag.

Istraživanja su pokazala kako jednogodišnjaci imaju pet puta manju vjerojatnost da će biti povrijeđeni u nesreći, ako im auto sjedalica gleda prema unatrag, a ne prema naprijed, prenosi Top News.

Njihovi nalazi se temelje na analizi iz 2007. godine, a ona je trajala pet godina i temelji se na prometnim nesrećama koje su se dogodile u Sjedinjenim Američkim Državama.

„To znači da procijenjenih 1.000 djece ozlijeđenih u auto sjedalicama okrenutima prema naprijed ne bi bilo ozlijeđeno da su im auto sjedalice bile okrenute prema unatrag," objašnjava dr. Dennis Durbin, glavni autor istraživanja i pedijatar u Dječjoj bolnici u Philadelphiji.

Bebe imaju relativno veliku glavu i mali vrat. U auto sjedalici koja je okrenuta prema unaprijed, snaga sudara može uzrokovati trzaj glave tako uzrokujući ozljedu leđne moždine.

„Auto sjedalice na sebi imaju istaknutu preporučenu težinu. Ako je jednogodišnjak prešao preporučenu težinu sjedalice za bebe, roditelji bi trebali promijeniti auto sjedalicu koja gleda unatrag te koja je prikladna za tjelesnu težinu vašeg djeteta," dodaje za kraj grupa pedijatara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti