Više poroda i depresija

Više poroda i depresija

Više poroda i depresija
  • Objavljeno: Petak, 10.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

To je ključno otkriće istraživača s Johns Hopkinsa koji su pregledali podatke iz državnog reprezentativnog uzorka djece rođene tijekom 2001. godine. U usporedbi s majkama koje su rodile jedno dijete, majke više djece imale su 43% viši rizik od razvoja umjerene do teške depresije.

Određeni čimbenici činili su majke sklonije depresije nakon poroda više od jednog djeteta, uključujući podatak o hospitalizaciji zbog mentalnih poremećaja te podatke iz prošlosti o zloporabi alkohola ili droga.

Majke koje su imale manje izglede da će biti depresivne bile su udane, višeg socioekonomskog statusa ili određene nacionalne pripadnosti.
Istraživači su bili posebno zabrinuti zbog spoznaje da te nove majke nisu dobivale prikladnu vrstu skrbi za rješavanje svojih simptoma depresije. Samo 27% njih izjavile su da su razgovarale sa specijalistom za mentalno zdravlje o svojoj poslijeporođajnoj depresiji.

Autorica studije, dr. Cynthia Minkovitz, istaknula je da bi pedijatri trebali uložiti više napora za uočavanje tih problema i odnositi se prema novim majkama kao osobe koje im mogu pomoći. „Pedijatri bi trebali više nastojati educirati nove roditelja više djece glede njihova povišenog rizika poslijeorođajne depresije“, izjavila je. „I dodatno, posjeti djeci koja su dobro potencijalno su vrijedne prilike za pružanje edukacije, provođenje probira i otkrivanje poslijeporođajne depresije među majkama koje su rodile više djece“, objavljeno je online u časopisu „Pediatrics“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti