Za promjenu životnog stila nikada nije kasno

Za promjenu životnog stila nikada nije kasno

Za promjenu životnog stila nikada nije kasno
  • Objavljeno: Subota, 24.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije, objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, otkriva da za usvajanje zdravih životnih navika nikada nije kasno.

U istraživanju je sudjelovalo 1273 muškaraca i žena. Istraživanje je započelo 1946. godine. Znanstvenici su tijekom tog razdoblja pratili životne navike i cjelokupno zdravstveno stanje svih sudionika. Sudionici su bili klasificirani u grupe prema svojoj tjelesnoj težini u djetinjstvu, dobi od 35, 43, 53, 60 i 64 godine.

Rezultati istraživanja su pokazali da čak i one osobe, koje su većinu života bile pretile, imaju značajnih koristi od mršavljenja. Na taj način smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Znanstvenike je iznenadilo i to da čak i trenutna promjena životnih navika ima odličan učinak na zdravlje, čak i ako se nakon toga osoba vrati svojim starim životnim navikama.

"Naše istraživanje je vjerodostojno jer je trajalo više od 60 godina i pratilo poprilično velik broj sudionika", izjavio je voditelj istraživanja prof. John Deanfield.

Gubitak suvišnih kilograma u bilo kojoj dobi daje dugoročne prednosti na zdravlje kardiovaskularnog sustava i može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Koje god da ste dobi, koliko god suvišnih kilograma imali, usvajanjem zdravih prehrambenih navika i povećanjem razine kretanja, možete produljiti svoj životni vijek i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti