Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Za promjenu životnog stila nikada nije kasno

Za promjenu životnog stila nikada nije kasno

Za promjenu životnog stila nikada nije kasno
  • Objavljeno: Subota, 24.05.2014.
  • Broj pregleda: 943
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije, objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, otkriva da za usvajanje zdravih životnih navika nikada nije kasno.

U istraživanju je sudjelovalo 1273 muškaraca i žena. Istraživanje je započelo 1946. godine. Znanstvenici su tijekom tog razdoblja pratili životne navike i cjelokupno zdravstveno stanje svih sudionika. Sudionici su bili klasificirani u grupe prema svojoj tjelesnoj težini u djetinjstvu, dobi od 35, 43, 53, 60 i 64 godine.

Rezultati istraživanja su pokazali da čak i one osobe, koje su većinu života bile pretile, imaju značajnih koristi od mršavljenja. Na taj način smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Znanstvenike je iznenadilo i to da čak i trenutna promjena životnih navika ima odličan učinak na zdravlje, čak i ako se nakon toga osoba vrati svojim starim životnim navikama.

"Naše istraživanje je vjerodostojno jer je trajalo više od 60 godina i pratilo poprilično velik broj sudionika", izjavio je voditelj istraživanja prof. John Deanfield.

Gubitak suvišnih kilograma u bilo kojoj dobi daje dugoročne prednosti na zdravlje kardiovaskularnog sustava i može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Koje god da ste dobi, koliko god suvišnih kilograma imali, usvajanjem zdravih prehrambenih navika i povećanjem razine kretanja, možete produljiti svoj životni vijek i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti