Visoke pete uzrokuju ravna stopala

Visoke pete uzrokuju ravna stopala

Visoke pete uzrokuju ravna stopala
  • Objavljeno: Subota, 14.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici tvrde da su visoke pete razlog zašto žene, za razliku od muškaraca, imaju veći rizik od razvitka ravnih stopala, a njihov rizik se još više povećava ukoliko jako puno vremena provode stojeći u visokim potpeticama.

Ravna stopala nastaju kada tetive u nogama proizvode premalu količinu bjelančevina, koje se prirodno pojavljuju u tijelu. To može uzrokovati ravna stopala te može dovesti do boli i težeg hodanja.

Ravna stopala su češća kod žena iznad dobi od 40 godina, ali i kod onih kojima je to genetski predodređeno.

"Visoke pete nisu dobra potpora stopalima, što izaziva slabljenje tetive, a žene, koje provode puno vremena stojeći u visokim petama, izlažu se još većem riziku", izjavio je za časopis Annals of the Rheumatic Diseases voditelj istraživanja dr. Graham Riley.

Visoke pete mijenjaju držanje, povećavaju pritisak na nogama, mogu oštetiti kukove, koljena, kao i povećati rizik nastanka osteoartritisa, iskrivljenih nožnih prstiju, boli u leđima i kurjih očiju.

Kada je u pitanju nošenje visokih potpetica, tegoba ravnih stopala se može izbjeći stavljanjem uložaka za cipele.

Znanstvenici također ističu da bi mogli razviti lijek za ravna stopala, ali ćemo trebati čekati barem 10 godina. Taj lijek će pospješiti proizvodnju bjelančevina na području tetiva, što bi spriječilo nastanak ravnih stopala.

Problemi sa stopalima su izrazito česti među starijim osobama, a razvijanje novog lijeka bi bila alternativna metoda liječenja, koja bi mogla zamijeniti operativne zahvate.

Znanstvenici će nastaviti s istraživanjem, a dok ne razviju lijek, izbjegavajte nošenje visokih potpetica što više možete, barem kada trebate stajati duže vrijeme.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti