Dezodoransi uzrokuju rak dojke?

Dezodoransi uzrokuju rak dojke?

Dezodoransi uzrokuju rak dojke?
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kemijska tvar, koju sadrži većina dezodoransa, je otkrivena u tumorima dojki kod svih žena.

Uznemirujuća je činjenica što se paraben nalazi  u kremama za lice i područje oko očiju, proizvodima za sunčanje, šamponima, balzamima za usne, pastama  za zube, šminki, gelovima za tuširanje i pjenama za brijanje.

Mnoga istraživanja su dokazala štetnost parabena. Ovo istraživanje je u uzorcima tkiva od 40 žena s rakom dojke pronašla paraben.

Poznato je da estrogen igra važnu ulogu u razvoju, rastu i napredovanju raka dojke. Paraben oponaša efekt estrogena, što potiče razvoj raka dojki.

Paraben u kozmetičkim preparatima dolazi u tri oblika - metilparaben, propilparaben i butilparaben te, nešto rjeđe se pojavljuje u obliku benzilparabena i sobutilparabena. Parabeni se koriste kako bi produžili rok trajanja proizvoda i spriječili nastanak mikroba te moraju biti navedeni na deklaraciji proizvoda.

Istraživački tim na čelu s dr. Philippe Darbre sa Sveučilišta u Readingu su prikupili 160 uzoraka raka dojki, po četiri iz svake žene. Otkrili su da 99% uzoraka tkiva sadrži barem jedan oblik parabena, a 60% njih sadrži svih pet oblika parabena.

Tim je također otkrio da žene, koje nisu koristile dezodoranse, isto tako imaju paraben u tkivu raka, što sugerira da se paraben apsorbirao iz drugih kozmetičkih preparata.

"Intrigantno je ovo otkriće, parabeni su pronađeni u uzorcima i kod žena koje nisu koristile dezodorans. Od kuda te kemikalije dolaze?", DailyMail prenosi izjavu koautora istraživanja dr. Lester Barr.

"Činjenica da su parabeni otkriveni u većini uzoraka raka dojke ne može dokazati da oni zapravo uzrokuju rak dojke. Međutim, ta činjenica svakako zahtijeva i opravdava daljnja istraživanja", dodao je dr. Darbre.

Važno je da ljudi imaju pristup svim  informacijama i deklaracijama proizvoda. Ono što možete učiniti jest ili ne koristiti kozmetičke proizvode, ili čitati deklaraciju i obratiti pažnju sadrži li proizvod ijedan oblik parabena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti