Vitamin D pomaže u liječenju Crohnove bolesti!

Vitamin D pomaže u liječenju Crohnove bolesti!

Vitamin D pomaže u liječenju Crohnove bolesti!
  • Objavljeno: Petak, 18.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li znali da Crohnova bolest može povećati rizik od nedostatka vitamina D? Prema Crohn's & Colitis Foundation of America, gotovo 68% osoba oboljelih od Crohnove bolesti, pati od nedostatka vitamina D. To stanje se javlja zato što upala crijeva sprječava pravilnu apsorpcijuhranjivih tvari. Osim toga, određeni lijekovi poput kortikosteroida koji služe za upravljanje ovom bolešću, mogu pridonijeti nedostatku vitamina D.

Provjerite može li vitamin D produljiti život!

Crohnova bolest povećava rizik od razvoja osteopenije i osteoporoze. Održavanje adekvatne razine vitamina D je važno za zdravlju kostiju. Ovaj vitamin je teško nadoknaditi prirodnim putem, osim preko sunčeve svjetlosti.

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da vitamin D može biti koristan za osobe s Crohnovom bolešću.

Crohnova bolest je bolest crijeva (IBD) koja uzrokuje upalu probavnog trakta, a vitamin D djeluje protuupalno. Istraživanja otkrivaju da vitamin D utječe na aktivnost dendritičnih stanica, imunoloških stanica koje mogu reagirati upalno i dovesti do pojave Crohnove bolesti. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su primili vitamin D, zajedno s liječenjem usmjerenim na smanjenje razine proteina koji stimulira upalu, imali znatno nižu razinu upalnog procesa od onih koji nisu dobivali taj vitamin. Ovi rezultati upućuju na to da vitamin D može biti koristan i pojačati učinke drugih tretmana za Crohnovu bolest.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti