Vježbanjem protiv moždanog udara?

Vježbanjem protiv moždanog udara?

Vježbanjem protiv moždanog udara?
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu British Medical Journal, upućuje na to da tjelovježba može biti jednako učinkovita, u odnosu na lijekove, za prevenciju moždanog udara.

Znanstvenici iz Londona su promatrali zdravlje 339274 sudionika i otkrili su da će terapije za bolesti srca, oporavljanje nakon srčanog udara, prevenciju dijabetesa i moždanog udara, biti sasvim jednako učinkovite kao i tjelovježba.

"Prema rezultatima našeg istraživanja postoji jasna povezanost između svakodnevne tjelovježbe i smanjenog rizika od nastanka moždanog udara", izjavio je voditelj istraživanja prof. Huseyin Naci.

Sudionici su vježbali različite vježbe i različitim intenzitetom koji je prilagođen oboljenju od kojega pate. Primjerice, osobe koje su preživjele moždani udar su radile vježbe za jačanje respiratornog sustava i mišića.

S druge strane, osobe, koje imaju problema sa zdravljem srca, su se u većoj mjeri fokusirale na aerobne vježbe.

Ipak, znanstvenici ističu da ne smijete prestati uzimati lijekove prije nego se posavjetujete s liječnikom. Također trebate s njime porazgovarati o vježbanju kako biste se bolje upoznali o načinu vježbanja koji vam odgovara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti