Stres uzrokuje demenciju

Stres uzrokuje demenciju

Stres uzrokuje demenciju
  • Objavljeno: Srijeda, 02.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema novom istraživanju švedskih znanstvenika, objavljenom u časopisu BMJ Open, žene koje su svakodnevno izložene visokoj razini stresa imaju za 21% veći rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i 15% veći rizik od nastanka demencije kasnije u životu.

Stres, s kojim su se ove žene suočavale je bio puno veći od svakidašnje prometne gužve. U pitanju su bili razvodi, smrtni slučajevi i emocionalne traume.

Iako su znanstvenici u obzir uzeli faktore kao što su edukacija, bračni status i prihodi, postojala je jasna povezanost između razine stresa i rizika od nastanka Alzheimerove bolesti.

"Nimalo ne tješi spoznaja da trenuci na koje ne možemo utjecati mogu uzrokovati emocionalnu traumu i značajno narušiti funkcije mozga", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Lena Johansson.

Znanstvenici ističu da su prethodna istraživanja pokazala da stres ima negativno djelovanje na cjelokupno zdravlje i povećava rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca i krvožilnog sustava i različite vrste raka.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to na koji način stres povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, ali vjeruju da pospješuje nakupljanje plaka u krvnim žilama, povećava razinu kronične upale u tijelu i uzrokuje pogoršanje kognitivnih funkcije.

"Iako ne možete kontrolirati ono što se događa oko vas, trebate naučiti nositi se sa stresom jer je način na koji ćete svladati traumu ono što će vam obilježiti ostatak života", istaknula je prof. Johansson.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti