Voće i povrće pobjeđuje stres

Voće i povrće pobjeđuje stres

Voće i povrće pobjeđuje stres
  • Objavljeno: Petak, 25.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati novog istraživanja, objavljenog u časopisu British Journal of Health Psychology, pokazuju da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti razinu stresa.

Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u voću i povrću, potiču oslobađanje serotonina, a ostale nutritivne tvari, kao što su vitamini i minerali, idu u prilog dobrom raspoloženju.

Tako, primjerice, flavonoidi i omega 3 masne kiseline pospješuju koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, a ovo istraživanje potvrđuje da smanjuju razinu hormona stresa, kortizola.

Masti i rafinirani šećer, s druge strane, narušavaju kognitivne funkcije mozga, povećavaju rizik od nastanka depresije i naglih promjena raspoloženja.

"Ovim istraživanjem potvrđujemo da je zdrava prehrana važan dio zdravog života", izjavio je prof. Tamlin Conner i dodao kako "voće i povrće će poboljšati vaše zdravlje, a istovremeno će poboljšati i vaše raspoloženje."

Čak i ako je vaše raspoloženje u pravilu dobro i nemate problema s povećanom razinom stresa, povećanje unosa voća i povrća će vaše raspoloženje učiniti još boljim, a razinu hormona stresa dodatno smanjiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti