Pod stresom ste? Jedite navedene namirnice, preporodit ćete se

Pod stresom ste? Jedite navedene namirnice, preporodit ćete se

Pod stresom ste? Jedite navedene namirnice, preporodit ćete se
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada je u pitanju smanjenje razine stresa, hrana koju jedete uistinu igra važnu ulogu. Namirnice koje smanjuju razinu stresa također pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, zbog čega uistinu imaju blagotvorno djelovanje.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, sadrži folnu kiselinu koja potiče oslobađanje dopamina, kemijskog spoja koji potiče dobro raspoloženje i smanjuje razinu stresa. Istraživanja su pokazala da su oni koji redovito konzumiraju zeleno lisnato povrće, sretniji i imaju manji rizik od nastanka depresije. Zeleno lisnato povrće, prema rezultatima istraživanja američkih znanstvenika, vrlo brzo nakon samog unosa smanjuje razinu hormona stresa.

Pureća prsa

Pureća prsa su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja potiče proizvodnju serotonina, kemijskog spoja koji regulira apetit i potiče dobro raspoloženje. Triptofan ima umirujuće djelovanje na organizam. Kada su znanstvenici uspoređivali osobe koje uzimaju suplemente triptofana i one koje uzimaju placebo, otkrili su da triptofan bez sumnje smanjuje razinu hormona stresa. Triptofan možete, osim u purećim prsima, pronaći i u orašastim plodovima, sjemenkama, grahu i jajima.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice potiču oslobađanje serotonina, spoja koji je zaslužan za poticanje dobrog raspoloženja i smanjenje razine stresa. Stres može uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi, a zobene pahuljice će pomoći u njegovoj regulaciji. Složeni ugljikohidrati, koje pronalazimo u zobenim pahuljicama, mogu pomoći u prevenciji žudnje za grickalicama.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike, dobre bakterije koje pronalazimo u probavnom sustavu. Stanje probavnog sustava direktno utječe na raspoloženje i funkcioniranje mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju jogurt, imaju manji rizik od nastanka depresije i bolje se nose sa stresom.

Losos

Kada ste pod stresom, razina hormona adrenalina i kortizola se počinje drastično povećavati. Omega 3 masne kiseline koje pronalazimo u lososu, imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći u neutralizaciji negativnog djelovanja hormona stresa. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe koje unose adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina, imaju 20% nižu razinu hormona stresa.

Borovnice

Kada ste pod stresom, u vašem tijelu se počinje stvarati kronična upala. Antioksidanti i fitonutrijenti iz borovnica pomažu vašem tijelu da se obrani od štetnog djelovanja povišene razine hormona stresa. Znanstvenici su također ustanovili da osobe koje učestalo konzumiraju borovnice, imaju jači imunitet, a jači imunitet znači bolju obranu tijela od štetnog djelovanja hormona stresa.

Pistacije

Pistacije su savršena zamjena za nezdrave grickalice. Također, pistacije imaju odlično djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Redovita konzumacija pistacija može smanjiti razinu stresa, regulirati razinu krvnog tlaka i otkucaje srca. U pistacijama pronalazimo niz nutritivnih spojeva i fitonutrijenata koji imaju odlična antioksidacijska svojstva.

Tamna čokolada

Redovito uživanje u nekoliko kockica tamne čokolade može pomoći u regulaciji razine hormona stresa. Važno je da čokolada sadrži barem 70% kakaa jer će tada regulirati razinu kolesterola i krvnog tlaka, potaknuti cirkulaciju i opustiti krvne žile. Tamna čokolada potiče dobro raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Mlijeko

Obogaćeno obrano mlijeko je odličan izvor vitamina D, nutritivnog spoja koji potiče dobro raspoloženje. Osobe koje unose adekvatnu količinu vitamin D, imaju manji rizik od nastanka depresije. Neke druge namirnice, koje također sadrže vitamin D, su losos, jaja, gljive i obogaćene pahuljice.

Sjemenke

Sjemenke lana, suncokreta ili bundeve su odličan izvor magnezija. Povećanje unosa magnezija može pomoći u prevenciji depresije i smanjenju razine stresa. Magnezij može pomoći u uklanjanju kroničnog umora i razdražljivosti. Neka istraživanja su pokazala da magnezij može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije