Vrući čaj povećava rizik oboljenja od karcinoma

Vrući čaj povećava rizik oboljenja od karcinoma

Vrući čaj povećava rizik oboljenja od karcinoma
  • Objavljeno: Subota, 28.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Navika konzumacije vruće hrane i vrućih napitaka drastično povećava opasnost oboljenja od karcinoma jednjaka, tvrde iranski stručnjaci.

Ispijanje vrućeg čaja povezano je s povećanim rizikom od karcinoma jednjaka, upozoravaju iranski znanstvenici, javlja BBC.

Studija koja je dovela do ovog zaključka u cijelosti je objavljenja u Britanskom medicinskom časopisu, a pokazala je da se pijenjem čaja temperature iznad 70°C  povećava rizik obolijevanja od spomenutog karcinoma.

Stručnjaci tvrde kako ovo otkriće objašnjava zbog čega je u zemljama na Istoku u prosjeku veći broj oboljelih od karcinoma jednjaka nego na Zapadu. Naime, većina čajoljubaca na Zapadu u čaj, posebno crni čaj, dodaje mlijeko te mu time snize temperaturu.

Jednjak je mišićna cijev koja vodi hranu iz grla u želudac, a od karcinoma jednjaka svake godine diljem svijeta umre više od petsto tisuća ljudi.

Pušenje i pretjerana konzumacija alkohola jedni su od najčešćih uzroka tog karcinoma među stanovništvom razvijenijih zemalja, međutim sve do sada nije bilo poznato zbog čega je karcinom jednjaka još učestaliji među stanovništvom istočnih naroda. Čini se kako ispijanje vrućeg čaja može jako oštetiti jednjak, što povećava rizik od oboljenja.

Oliver Childs iz britanskog istraživačkog centra karcinoma tvrdi kako redovita navika konzumacije vruće hrane i vrućih napitaka uvelike povećava opasnost oboljenja od karcinoma jednjaka.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti