Yoga može smanjiti stres kod pacijenata kojima je dijagnosticiran ili su liječeni od raka

Yoga može smanjiti stres kod pacijenata kojima je dijagnosticiran ili su liječeni od raka

Yoga može smanjiti stres kod pacijenata kojima je dijagnosticiran ili su liječeni od raka
  • Objavljeno: Utorak, 12.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje izvještava kako yoga može smanjiti stres djeci kojima je dijagnosticiran ili su liječeni od raka te njihovim roditeljima.

„Roditelji i adolescenti pokazuju smanjenje anksioznosti i povećanje osjećaja blagostanja," nakon odrađenih vježbi yoge provođenih za istraživanje, navode autori.

„Joga se pokazuje kao učinkovita dodatna terapija u onkologiji odraslih," izjavljuju autori istraživanja „obećavajući koristi za smanjivanje simptoma stresa, uključujući umor, nesanicu te promjene raspoloženja, a sve to će rezultirati poboljšanom kvalitetom života."

Autori su istraživali ovo novo područje, s naglaskom na djecu oboljelu od raka te njihove obitelji, ističući kako roditelji doživljavaju stres i tjeskobu zbog nesigurnosti razvoja bolesti i patnje svoje djece.

Djeca u istraživanju u dobi od 7 do 12 godina nisu pokazali nikakve promjene na razini tjeskobe ili osjećaja blagostanja. Međutim, adolescenti u dobi između 13 i 18 godina te roditelji hospitaliziranih bolesnika su pokazali značajno poboljšanje.

„Tinejdžeri su izvijestili kako su se osjećali opušteno i mirnije te da im je bilo zabavno."

A roditelji su izvijestili čak i veće koristi. Otkrili su kako ih je yoga opustila, omogućila im je da istegnu mišiće i ojačaju tijelo te olakšaju stres. Osjećali su se bolje i zadovoljnije sa sobom, te oni koji su sudjelovali u vježbama sa svojom djecom osjetili su kako im je ona pomogla da se bolje povežu s djecom.

Yoga smanjuje broj otkucaja srca i krvni tlak te poboljšava cirkulaciju i oksigenaciju. Ona također poboljšava tonus mišića, cirkulaciju, funkciju pluća, koordinaciju i fleksibilnost.

„Veća istraživanja su potrebna kako bi procijenili utjecaj yoge na druge uznemirujuće simptome pacijenata, kao što su umor, poremećaj spavanja, bol i mučnina," zaključuju autori.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti