Yoga: super tjelovježba

Yoga: super tjelovježba

Yoga: super tjelovježba
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Yoga ima bolji učinak na raspoloženje i razinu anksioznosti od hodanja i drugih oblika tjelovježbe, a za sve je možda „kriva" viša razina moždane kemikalije GABA.

Dokazano je kako yoga povećava razinu gamma-aminobutrične kiseline (GABA), kemikalije u mozgu koja pomaže u regulaciji aktivnosti živaca. Aktivnost GABA-e smanjena je kod ljudi s poremećajem raspoloženja i anksioznosti, a tu nastupaju lijekovi koji povećavaju aktivnost GABA-e te se obično propisuju za poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti.

Povezivanje svih tih opažanja zajedno, istraživanje predvođeno sa Chris Streeterom i suradnicima pokazalo nam je kako je povećana GABA razina izmjerena nakon bavljenja yogom, povezana s poboljšanim raspoloženjem i smanjenom anksioznošću. Njihovo otkriće uspostavlja novu vezu između yoge, više razine GABA-e u talamusu te poboljšanja u raspoloženju i anksioznosti na temelju psihološke procjene. Autori sugeriraju kako radnje u yogi stimuliraju specifična područja mozga, a time dovode do promjena u endogenim antidepresivnim neurotransmiterima, kao što je GABA.

„Ovo je važno istraživanje koje uspostavlja neke objektivne osnove za efekte koje visoko obučeni praktikanti yoge diljem svijeta osjećaju na dnevnoj bazi. Ono što je važno, je kako se sada ovi rezultati dodatno provjeravaju u dugoročnim istraživanjima kako bi se utvrdilo koliko su u biti održive te promjene. A sve to naravno zbog potrage za sigurnim liječenjem depresije, a da pritom ne uključuje konzumiranjem lijekova," objašnjava Kim A. Jobst, a prenosi portal Elements4Health.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti