Za osobe treće životne dobi je svaki oblik tjelovježbe dobar!

Za osobe treće životne dobi je svaki oblik tjelovježbe dobar!

Za osobe treće životne dobi je svaki oblik tjelovježbe dobar!
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da je tjelovježba dobra za zdravlje mozga. No, je li važno koji je to tip tjelovježbe? Novo istraživanje otkriva da je za osobe treće životne dobi bilo koji oblik tjelovježbe dobar i da će imati pozitivan učinak na zdravlje.

Znanstvenici iz Kanade su proveli istraživanje, koje je objavljeno u časopisu AGE, su proveli istraživanje u je sudjelovalo 47 zdravih osoba u dobi od 62 do 84 godine. Oni su ispitivali kako određeni tipovi tjelovježbe utječu na kognitivne funkcije, naročito na planiranje, organiziranje, pamćenje i upravljanje vremenom i prostorom.

Znanstvenici su sudionike podijelili u grupe i svaka grupa je imala određeni plan vježbanja. Rezultati su pokazali da su svi sudionici, nevezano za oblik vježbanja, osjećali poboljšanje kognitivnih funkcija.

Znanstvenici su prije vjerovali da samo određeni tipovi tjelovježbe (trčanje, plivanje, hodanje) mogu pospješiti kognitivnu funkciju. No, ovo istraživanje je pokazalo da bilo kakav oblik fizičke aktivnosti ima pozitivan učinak.

Većina tjelovježbi, koje su sudionici izvodili, se vrlo lako mogu izvoditi doma. Znanstvenici ističu da je sve bolje od sjedilačkog tipa života.

Prethodna istraživanja su pokazala da cjelodnevno sjedenje ima negativan učinak na zdravlje i da tjelovježba od 30 minuta dnevno može pomoći, ali svejedno što više treba ostati u pokretu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti