Zabluda o težini djece

Zabluda o težini djece

Zabluda o težini djece
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači na australskom Sveučilištu "University of Melbourne" analizirali su više od 2,100 djece u dobi od 4 do 12 godina, te njihove roditelje.

Otkrili su da 43% roditelja, čija djeca imaju manjak kilograma, vjeruju da su njihova djeca normalne tjelesne mase. Osim toga, 49% roditelja čija djeca imaju višak kilograma također pretpostavlja da im djeca imaju normalnu tjelesnu masu. Dr. Pene Schmidt, iz Škole za bihevioralne znanosti spomenutog sveučilišta, tvrdi kako bi roditelji trebali dobiti više informacija da mogu procijeniti tjelesnu masu svojega djeteta.

Istaknula je: "Roditelji nisu skloni poduzimati preventivne mjere ako percepcija težine njihove djece, bilo da je riječ o prekomjernoj tjelesnoj masi ili o premaloj tjelesnoj masi, nije točna."

Da je to istraživanje osobito važno i za Hrvatsku pokazuje podaci da u Hrvatskoj povećanu tjelesnu masu ima 11% školske djece u dobi od 7-14 godina, a već sada je pretilo 5,2% školske djece, dok će njih 80% biti debelo kad odrastu, sa svim popratnim pojavama i komplikacijama.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti