Kako razgovarati s djetetom o situaciji u Ukrajini?

Kako razgovarati s djetetom o situaciji u Ukrajini?

Kako razgovarati s djetetom o situaciji u Ukrajini?
  • Objavljeno: Utorak, 01.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zahvaljujući društvenim mrežama, mladi ljudi imaju pristup gotovo svim informacijama. Sasvim mala djeca možda nisu čula za sukob u Ukrajini, no većina tinejdžera je upoznata sa situacijom zahvaljujući Instagramu i TikToku. Ako je vaše dijete čulo za aktualna zbivanja na području Ukrajine, vjerojatno je radoznalo oko toga što se događa, a vi možda niste sasvim sigurni kako postupiti. Zato smo proučili savjete stručnjaka kako razgovarati s djecom o toj temi.

Budite smireni kada razgovarate s djetetom

Ako vaše dijete postavlja pitanja vezana uz rat, ne mora nužno značiti da je prestrašeno. Mnoga djeca će postavljati pitanja jer su radoznala. ''Pokušajte djetetu odgovoriti mirno i točno, a da sami ne budete pretjerano emotivni'', objašnjava dječja psihologinja Emily W. King. Stručnjakinja za razvoj djece i tinejdžera Robyn Silverman ističe da je sasvim uredu ako vaše dijete uopće ne zanima aktualna situacija. Predlaže da možete pokrenuti temu razgovora i obavijestiti ih o tome što se događa, ako smatrate da su dovoljno zrela za takve teme, no nemojte forsirati.

Saznajte na koja 3 načina djetinjstvo oblikuje naša temeljna uvjerenja!

Obratite pažnju na znakove tjeskobe

U nekim slučajevima će dijete postavljati pitanja kojima pokazuje da je tjeskobno, no u nekim situacijama neće to jasno pokazivati. Zbog toga je važno da pazite na manje očite znakove. Dijete koje je anksiozno može imati problema sa spavanjem jer ga muče informacije ili slike koje je vidjelo u medijima. Također, zbog straha dijete može imati problema s apetitom. ''Ako uočite znakove anksioznosti kod djeteta, dajte mu do znanja da ste uz njega'', ističe dr. Hina Talib.

Nemojte plašiti dijete vijestima ili uznemiravajućim slikama

Iako je razumljivo da želite biti u toku s vijestima, imajte na umu da vaše dijete koje se nalazi u blizini može biti izloženo sadržaju koji nije primjeren za njegovu dob. Takav sadržaj je najbolje gledati kada dijete nije u blizini. Ako vas brine da će vaše dijete na internetu vidjeti nešto što ne bi trebalo, pitajte ga koje izvore prati i proučite ih. Dr. Silverman predlaže da, ako dijete dobiva informacije s raznih sumnjivih profila na društvenim mrežama, ponudite mu provjerene izvore koje može koristiti umjesto toga. Primjerice, možete s njim podijeliti članak koji ste prethodno sami pročitali i procijenili da bi iz njega mogao saznati informacije bez uznemirujućeg sadržaja.

Saznajte zašto su obiteljski obroci važni za mentalno zdravlje djeteta

Saznajte koji je točno razlog straha

Roditelji mogu pogrešno pretpostaviti da je njihovo dijete zabrinuto zbog istih stvari kao i oni sami, no dr. Silverman ističe da to često može biti pogrešno. Kada razgovarate sa svojim djetetom o trenutnoj situaciji, direktno ga pitajte da vam otkrije čega se točno boji kako biste znali na koji način mu možete pomoći. Možda se vaše dijete uopće ne plaši toga da će se sukob proširiti na ostale države, već se boji nečeg sasvim drugog vezanog uz rat. Također, nemojte djetetu govoriti da pretjeruje i umanjivati njegove osjećaje.

Na kraju, ne zaboravite da je najvažnije da djetetu pružite sigurnost. ''Naša primarna uloga, kad god se naše dijete osjeća tjeskobno zbog nečega što se događa u svijetu, je da mu pomognemo da se osjeća sigurno'', zaključuje dr. Silverman.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti