Novi lijek za Alzheimera

Novi lijek za Alzheimera

Novi lijek za Alzheimera
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači s američkog Instituta za istraživanje neuroloških bolesti "Glasdstone Institute of Neurological Disease, GIND" i sa Sveučilišta "University of California" otkrili su da je micanje enzima koji regulira masne kiseline dovelo do poboljšanja u kognitivnom deficitu kod miševa koji su imali česti oblik demencije.

Tim je otkrio i određene masne kiseline za koje vjeruju da mogu pridonijeti Alzheimerovoj bolesti, uključujući i masnu kiselinu naziva arahidonska kiselina, koju stvara enzim naziva fosfolipaza A2 (PLA2) grupe IVA.

Kada su znanstvenici smanjili razinu tog enzima, otkrili su da miševi imaju manje deficita memorije i da su imali manje bihevioralnih abnormalnosti povezanih s Alzheimerovom bolešću.

Dr. Lennart Mucke, direktor spomenutog instituta u kojem se provodilo istraživanje i jedan od autora istraživanje komentirao je: "Naši rezultati imaju važne implikacije u liječenju jer pokazuju da inhibicija aktivnost enzima PLA2 može pomoći u sprečavanju neuroloških smetnji kod oboljelih od Alzheimerove bolesti."

Ipak je dodao: "Još je potrebno obaviti puno posla prije nego što će se nova terapeutska strategija moći testirati na ljudima." Rezultati toga istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Neuroscience" i smatra se da će biti od koristi stotinama tisuća ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Za MojDoktor:

Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti