Zadovoljstvo životom štiti srce od bolesti

Zadovoljstvo životom štiti srce od bolesti

Zadovoljstvo životom štiti srce od bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 06.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje otkiva kako zadovoljstvo sa životom, pogotovo na poslovnom nivou, obiteljskom, spolnom životu te na kraju samim sobom, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Dok su depresija i anksioznost odavno prepoznati kao faktori rizika za bolesti srca, zasad ima manje informacija o blagotvornom djelovanju "pozitivnog" psihološkog stanja.

No sada, nakon istraživanja na gotovo 8.000 britanskih državnih službenika, znanstvenici tvrde kako je zadovoljavajući život zaista dobar za srce, prenosi Top News.

Državni službenici su svi iz Velike Britanije s prosječnom dobi od 49 godina. Ispitivani su na sedam različitih područja svakodnevnog života: ljubavni odnosi, aktivnosti u slobodno vrijeme, životni standard, posao, obitelj, spolni život te zadovoljstvo samim sobom.

Upitani su da ocijene svoje zadovoljstvo u svakoj domeni na skali od 1 (vrlo nezadovoljan) do 7 (jako zadovoljan).

Zatim su pregledali zdravstvene evidencije svih sudionika kako bi povezali koronarne smrtne slučajeve, ne-fatalne srčane udare te klinički provjerene angine tijekom razdoblja praćenja koje je trajalo oko šest godina.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je viša razina općenitog zadovoljstva životom bila povezana sa smanjenim (i statistički značajnim) rizikom od koronarne bolesti srca od 13 posto, čak i nakon što su uzeli u obzir i demografske i druge zdravstvene karakteristike.

Približno 13 posto smanjen rizik od bolesti srca također je povezan sa zadovoljstvom u četiri specifična života područja, posao, obitelj, spolni život te zadovoljstvo samim sobom.

Smanjeni rizik od koronarne bolesti srca otkriven je kod muškaraca i žena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti