Pokušajte sporije mršaviti ako ste pretili

Pokušajte sporije mršaviti ako ste pretili

Pokušajte sporije mršaviti ako ste pretili
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa Sveučilišta u Illinoisu otkrili su kako se tijela pretilih ljudi protive naporima mršavljenja kada ti pojedinci pokušavaju radikalno smanjiti unos hrane. U tom kontekstu, znanstvenici su predložili kako bi ove osobe trebale usporiti sa svojim teškim naporima mršavljenja i tako nadmudriti mozak.

Znanstvenici se ne slažu kako s restriktivnim dijetama tako i s programima naglih mršavljenja. Prema njima, takvi postupci mogu izazvati određene promjene u imunološkom sustavu koje onda mogu otežati tijelu da smršavi.

U ovom istraživanju, istraživači su nastojali povući usporedbu između rezultata kratkoročnog posta na miševima, podijeljenih u dvije skupine. Jedna skupina je bila na prehrani niske masnoće (10 posto masnoće), a druga je imala prehranu s visokim sadržajem masnoća (60 posto masnoće). Ovi miševi su naknadno postali pretili.

Isti ti miševi su nakon toga imali post od 24 sata. U tom razdoblju, uočeno je da su mršaviji miševi koji su bili na prehrani s niskim udjelom masnoće, izgubili 18 posto svoje tjelesne težine, dok su pretili izgubili samo 5 posto.

Istraživač Gregory G. Freund, profesor sa Sveučilišta u Illinoisu objašnjava rezultate istraživanja, a Life mojo prenosi: "Naši podaci pokazuju kako post uzrokuje anti-upalni učinak na neuroimuni sustav mršavih životinja te da je taj učinak inhibiran prehranom visoke masnoće. Neke od kemijskih promjena koje se događaju u mozgu mršavih životinja jednostavno se ne pojavljuju kod pretilih životinja."

Istraživač objašnjava kako ovaj problem nastaje zato jer se tijela pretilih bića protive prilagodbi gena koji su odgovorni za poticanje sustava interleukina-1 te anti-upalnih citokina koji su povezani s njima.

Freund je također pokušao promatrati ponašanje pretilih miševa u području kretanja i sposobnosti za učenje i pamćenje. Također je pokušao dokazati simptome depresije i anksioznosti kod tih miševa. Došao je do zaključka kako se miševi ne kreću dovoljno i ne skrivaju ​​kao normalni, zdravi miševi.

Nalazi su ga naveli da sugerira kako pokretanje brze dijete kako bi smršavili može izazvati promjene u kemijskom sastavu mozga te da tako može utjecati na raspoloženje i motivaciju, što zauzvrat može otežati sve napore za mršavljenjem.

Istraživači smatraju kako je ovo istina i prirodni dio ljudske psihologije. Jer postavlja vam se pitanje, da li bi vi željeli početi s bilo kakvim projektom, a da ste u isto vrijeme depresivno raspoloženi? Može li vam ova depresija otežati da se držite svojih ciljeva?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti