Zagrepčani ZASTALI na Cvjetnom

Zagrepčani ZASTALI na Cvjetnom

Zagrepčani ZASTALI na Cvjetnom
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.10.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Upravo kako bi se upozorilo na poražavajuću statistiku o ovom javnozdravstvenom problemu, koji u Hrvatskoj bilježi trend rasta, na zagrebačkom je Cvjetnom trgu danas obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke.

U organizaciji udruge SVE za NJU, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz podršku Grada Zagreba, s građanima su se u centru Zagreba družili sociolog i pisac Bruno Šimleša te pjevač grupe Vatra Ivan Dečak, dok su članice Udruge uz podršku plesne skupine Atomic dance factory slučajne prolaznike iznenadile izvedbom flash-moba. Vrhunac cjelokupnog druženja bio je potez Brune Šimleše koji je uz asistenciju Ivana Dečaka obrijao glavu u znak podrške svim snažnim ženama koje se bore ili su dobile bitku protiv ove najučestalije vrste karcinoma u žena.

„Ostavili su mi mogućnost da se ošišam na 3 ili 6 mm, ali to ne bi bilo to. Želimo ukazati na problem s kojim se u Hrvatskoj susreće veliki broj žena i, ako radimo nešto ovako, onda to mora biti kako spada. Zato smo išli do nule, u znak podrške svim neustrašivim ženama koje su iz ove bitke izašle kao pobjednice i kako bih pokazao da sam tu za njih. One najbolje znaju kako je svaki dan nova borba i kako je potrebno iskoristiti sve što on pruža“,naglasio je Šimleša te istaknuo kako se do kraja listopada na web stranici Čini pravu stvar za Udrugu prikupljaju donacije.

Iako je stopa izlječenja iznimno visoka u slučajevima ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja, te unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti. Udruga želi poseban naglasak staviti na žene s metastatskim karcinomom i potrebu osiguranja najbolje medicinske i psihološke skrbi posebno za njih i njihove obitelji.

„Vrlo nam je važno da se žene s metastatskim karcinomom dojkene zanemaruju jer je riječ o osobama koje su do jučer vodile svakodnevan život, sa svojim obiteljima i prijateljima. Njima treba omogućiti svaki oblik podrške, terapiju koja će što duže držati bolest pod kontrolom i omogućiti im primjerenu kvalitetu života, istaknula je predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović, nadodavši kako je od iznimnog značaja da žene zauzmu proaktivan i odgovoran stav prema zdravlju i provode samopreglede i preventivne preglede budući da jeu borbi protiv raka dojke, uz kvalitetne lijekove, najvažnije rano otkrivanje bolesti.

Vrijednost ove akcije prepoznali su i u Podravci, koja je omogućila čajeve i muffine za sve okupljene građane koji su ZASTALI na Cvjetnom trgu kako bi iskazali svoju podršku udruzi SVE za NJU i kampanji koja se provodi tijekom cijelog listopada.

Kako bi skrenula pažnju na važnost donošenja sveobuhvatnog plana koji bi kao rezultat imao bolju prevenciju, kvalitetnije liječenje i dugoročno smanjenje smrtnostiod raka, udruga SVE za NJU na subotnjem je događanju promovirala projekt pod sloganom „Mi možemo. Ja mogu.“, koji provodi u partnerstvu s Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom poštom i CroMSIC-om. Riječ je o globalnoj kampanji „Reci rukama“, čiji je cilj donošenje i implementacijaNacionalnogplanaborbe protiv raka. Građani su u velikom broju podržali ciljeve kampanje slanjem erazglednice s porukom Mi možemo na ruci.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. Stjepko Pleština upozorava da je za smanjenje smrtnosti od raka potrebno pronaći dodatna sredstva kroz uštede i racionalizaciju te stvaranje onkološke mreže ustanova. Ključnim smatra definiranje prava pacijenata jer pacijenti moraju znati što mogu i gdje realizirati i u kojem roku. Kampanja će 18. listopada biti predstavljena na KBC Zagreb.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU osnovana je 21.ožujka 2008. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, s ciljem pružanja infomacijske, psihološke i logističke pomoći ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Osnovale su je tri pacijentice, Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović.

PORUKE:

 • Rak dojke najučestalija je vrsta karcinoma u žena.
 • U Hrvatskoj je stopa smrtnosti viša no u Europi i bilježi trend rasta.
 • Svakoj desetoj ženi u Hrvatskoj će tijekom života biti dijagnosticiran rak dojke.
 • U borbi protiv raka dojke, uz kvalitetno liječenje, najvažnije rano otkrivanje bolesti.
 • Žene moraju zauzeti proaktivan i odgovoran stav prema vlastitom zdravlju.
 • Godišnje više od 1.000 obitelji ostaje bez svoje žene, majke, bake, sestre, partnerice.
 • Žene s metastatskim rakom dojke imaju pravo na kvalitetan i dostojanstven život.
 • Kao društvo moramo omogućiti svim ženama s metastatskim karcinomom dojke dostojanstven život i dati im priliku da svaki dan provedu s osjećajem ispunjenosti i aktivnostima sa svojim najbližima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti