Zašto je sir dobar za zdrave zube i koja vrsta je najbolja?

Zašto je sir dobar za zdrave zube i koja vrsta je najbolja?

Zašto je sir dobar za zdrave zube i koja vrsta je najbolja?
  • Objavljeno: Petak, 21.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Sir je mnogima omiljena, ali je i namirnica koja je često na lošem glasu. No sada imamo jednu odličnu vijest za sve ljubitelje sira! Prema stomatologu Joelu Bergu postoji jedan razlog više da svakodnevno uživate u svom omiljenom siru, naime ovaj fermentirani mliječni proizvod izvrstan je za zdravlje vaših zubi.

"Sir je prijatelj vašeg oralnog zdravlja iz nekoliko razloga", kaže dr. Berg. Prije svega, sadrži malo ugljikohidrata - što otežava bakterijama u oralnom biofilmu u ustima da pretvaraju ugljikohidrate u šećer i zatim u kiselinu koja uzrokuje karijes. Fermentirani mliječni proizvodi u ustima potiču stvaranje lužnate sredine, a oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji štiti od kiselina koje napadaju caklinu.

"Sir također može pomoći u održavanju zdrave pH ravnoteže u našim ustima, što je vrlo važno za održavanje oralnog zdravlja", dodaje dr. Berg. "Kada pH u ustima postane previše kiseli, ubrzava se formiranje karijesa te proces propadanja zubi".

Viši pH nivo na površini zubi više ih štiti od zubne erozije koja uzrokuje karijes. Također, konzumiranje sira povećava količinu sline u ustima, što je prirodni način održavanja zdrave pH ravnoteže.

Osim toga, sir sadrži puno kalcija, minerala koji je ključan za zdravlje kostiju i zubi. Prema smjernicama klinike Mayo, žene između 19 i 50 godina trebaju oko 1000 miligrama kalcija dnevno, dok bi nakon 50. godine života trebale unositi oko 1200 miligrama. I dok zasigurno možete pronaći kalcij u veganskim izvorima hrane kao što su tofu, kelj i bademi, sir sadrži dobar dio hranjivih tvari koje jačaju kosti.

Koja vrsta sira je bolja?

No osim što ste sada saznali da je sir dobar za sprječavanje karijesa, ali i za jačanje zubi, možda se pitate je li određena vrsta sira bolja od druge. Dr. Berg preporučuje da potražite minimalno prerađene sireve kao što su svježi sir, ricotta, krem sir, mascarpone i mozzarella. "Takav sir ima malo masnoća i ugljikohidrata", dodaje. Međutim, dr. Berg također napominje da s bilo kojim sirom nećete pogriješiti, pa ako postoji određena vrsta koju obožavate, slobodno navalite.

I za kraj je važno napomenuti: brinite o higijeni zubi i svom oralnom zdravlju. Redovito perite zube, čistite koncem i ne odgađajte godišnje preglede kod stomatologa. Uostalom, istraživanja tek trebaju pokazati da vas sir može zaštititi i od gingivitisa, ali možemo se nadati.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti