Zaklada Ana Rukavina i Osnovna škola Frana Galovića pozivaju na akciju upisa u Registar u Zagrebu!

Zaklada Ana Rukavina i Osnovna škola Frana Galovića pozivaju na akciju upisa u Registar u Zagrebu!

Zaklada Ana Rukavina i Osnovna škola Frana Galovića  pozivaju na akciju upisa u Registar u Zagrebu!
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U subotu, 4. lipnja, od 10 do 12 sati, u Osnovnoj školi Frana Galovića (Školski prilaz 7 - Dugave) u Zagrebu održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ova akcija održava se drugu godinu zaredom u suradnji sa školskom pedagoginjom, gospođom Majom Lisskom, a povodom treće po redu biciklijade za učenike, roditelje i stanovnike naselja Dugave pod nazivom „Dugave pedaliraju“.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti te svojim upisom doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.574 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 62 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti