Zaljubljeni ste? Sve je u Vašoj glavi

Zaljubljeni ste? Sve je u Vašoj glavi

Zaljubljeni ste? Sve je u Vašoj glavi
  • Objavljeno: Subota, 20.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ubrzani otkucaji srca, opsesivno razmišljanje, energičnost, usredotočenost te motiviranost, sve su to simptomi zaljubljenosti. Najčešće se pitamo zašto se to događa. Znanstvenici su pronašli odgovor i na to pitanje.

Iako fiziologija romantične ljubavi nije opsežno proučena, znanstvenici mogu pratiti uzroke simptoma zaljubljenosti. Uzrok ubrzanog rada srca je mozak, koji šalje signale nadbubrežnim žlijezdama te se izlučuju adrenalin, epinefrin i norepinefrin. Oni uzrokuju ubrzane otkucaje srca. Klecanje koljena uzrokuje norepinefrin, koji se luči tijekom stresnih situacija. Pad razine serotonina je povezana s opsesivnim razmišljanjem.

Provjerite što se uistinu događa kada smo zaljubljeni!

Zanimljivo je kako zaljubljenost zapravo može biti opasna za ljude sa srčanim problemima. Naime, prilikom otkucaja srca, srce koristi više kisika, što može biti rizično za starije osobe sa začepljenim krvnim žilama. Tada spas pružaju lijekovi koji mogu obuzdati lučenje adrenalina.

Dakle, za sve pojave tijekom zaljubljenost je odgovoran mozak jer on tijelu šalje signale koji uzrokuju lučenje raznih tvari te time i različita raspoloženja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti