Hepatitis A ili zarazna žutica širi se zagrebačkim školama! Simptomi i prevencija

Hepatitis A ili zarazna žutica širi se zagrebačkim školama! Simptomi i prevencija

Hepatitis A ili zarazna žutica širi se zagrebačkim školama! Simptomi i prevencija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci, piše Jutarnji list.

„Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca“, rekao je za Jutarnji list Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

„Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku“, naglasio je Kolarić.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest “prljavih ruku” jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen, djeci pripremao obroke, potvrdio je za portal Direktno ravnatelj navedenog učilišta.

Porast broja akutnih hepatitisa nepoznatog uzroka kod djece

Također, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je 5. travnja 2022. putem međunarodnog sustava razmjene podataka izvijestilo o porastu broja oboljelih od teškog akutnog hepatitisa nepoznatog uzroka među prethodno zdravom djecom. Virusi hepatitisa A, B, C, D i E i drugi poznati uzroci akutnog hepatitisa su isključeni. Nekoliko zemalja EU/EEA, SAD, Izrael i Japan također bilježe oboljele od akutnog hepatitisa nepoznatog uzroka među djecom.

Oboljeli su imali teške kliničke simptome hepatitisa koji su zahtijevali bolničko liječenje. Uz žuticu zabilježene su izrazito visoke vrijednosti jetrenih transaminaza (AST i ALT). U velikom broju slučajeva pojavi žutice prethodila je gastointestinalna bolest praćena povraćanjem, proljevom i mučninom. Podaci o ishodu slučajeva još se prikupljaju. Do sada se većina pacijenata za koje postoje podaci oporavila, ali je kod određenog broja bolest uznapredovala do akutnog zatajenja jetre koje je zahtijevalo i transplantaciju jetre. Do danas je najveći broj oboljelih zabilježen u UK-u (111) dok je iz zemalja EU/EEA prijavljeno 55 vjerojatnih slučajeva. Dodatnih 12 slučajeva prijavljeno je iz SAD-a, 12 iz Izraela i jedan iz Japana. U Hrvatskoj za sada nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Navode i kako su slučajevi u EU/EEA sporadični te da se za sada se ne primjećuju grupiranja. Kako je etiologija i dalje nepoznata, učinkovite mjere suzbijanja u ovoj fazi ne mogu se u potpunosti definirati. Kako je kod male djece fekalno-oralni put prijenosa virusa čest, preporučuje se pojačano provođenje općih higijenskih mjera kao što su pravilna higijena ruku, čišćenje i dezinfekcija površina, posebice u vrtićima, školama, igraonicama i na drugim mjestima koja pohađaju djeca.

Hepatitis A/žutica - simptomi

Virusni hepatitis A relativno je bezazlena bolest i mnogi ga nazivaju po najočitijem simptomu - žutica. Ta bolest prljavih ruku javlja se posvuda u svijetu, a prenosi se hranom ili vodom koja je bila u dodiru sa zaraženim izmetom. Najčešći je u djece i mladih osoba. Osoba je najviše zarazna tjedan dana prije početka simptoma i tijekom prvog tjedna trajanja simptoma. Prosječno razdoblje od trenutka zaraze do pojave simptoma (inkubacija) je 28 dana.

Simptomi se češće očituju u odraslih nego u djece i uglavnom naglo počinje:

  • povišena temperatura, umor, gubitak teka, mučnina, bolovi u trbuhu u području jetre, tamna mokraća, svijetla stolica, žuta boja kože i bjeloočnica. Jetreni enzim (serumska alanim aminotransferaza-ALT i Aaspartat aminotransferaza-AST) su povišeni i često pokazuju vrlo visoke vrijednosti.

Simptomi obično traju manje od dva mjeseca, s tim da se većina bolesnika oporavi za šest mjeseci bez ikakvih posljedica, drugim riječima ne postoji kronični oblik ove infekcije.

Javlja se dva do šest tjedana nakon izlaganja virusa. Bolesnik osjeća svrbež, ima povišenu temperaturu, a koža požuti. Kod djece su simptomi najčešće vrlo blagi, kod odraslih izraženiji. Mogu trajati od jednog do nekoliko mjeseci. Za razliku od hepatitisa B i C, "žutica" nikad ne prelazi u kroničnu bolest. Kad se bolesnik jednom izliječi, postaje imun na nove napade virusa. I komplikacije hepatitisa A su izuzetno rijetke, a do njih može doći kod osoba s već oštećenje jetre primjerice kod oboljelih od hepatitisa C ili starijih od 50 godina. Ne postoji kronični oblik ove infekcije.

Hepatitis A/žutica - preventiva i liječenje

Oboljelima se ne daju nikakvi posebni lijekovi, nego se preporučuju odmor i dijeta. Većina pacijenata treba mirovati tijekom jednog do četiri tjedna nakon postavljanja dijagnoze. Higijena je glavna prepreka širenju ovog virusa. Temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, nakon rukovanja pelenama i kondomima, te izbjegavanje dijeljenja čaša i pribora za jelo trebaju postati navika. Uostalom higijena je preventiva ne samo hepatitisa A, nego i mnogim drugim bolestima.

Jedan od načina preventive hepatitisa A je cijepljenje. Ono se preporučuje zaposlenima u vrtićima i drugim ustanovama koji skrbe o djeci ili starijim osobama, radnicima koji rade u kanalizaciji ili su u dodiru sa otpadom, homoseksualcima, narkomanima koji dijele igle, te stanovnicima područja u kojima se ta bolest često javlja. Da se ne bi kući javili sa neugodnim virusom suvenirom, cijepljenje se preporučuje i onima koji putuju u zemlje poznate po velikom broju slučajeva te bolesti (gotovo cijela Afrika, Azija, Južna Amerika).

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti