Zaštita novorođenčadi od gripe

Zaštita novorođenčadi od gripe

Zaštita novorođenčadi od gripe
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje pokazuje da cijepljenje majke i drugih članova obitelji može imati zaštitni učinak na djecu koja nisu cijepljena.

Trenutno se ne preporuča novorođenčad cijepiti protiv gripe, no upravo oni imaju najveći postotak hospitalizacija zbog gripe u usporedbi s bilo kojom drugom dobnom skupinom djece, što je postotak sličan ljudima starijim od 80 godina.

"U nekim godišnjim dobima smrtnost povezana sa gripom najveća je među novorođenčadi. Želimo zaštiti novorođenčad tako da cijepimo cijelu obitelj, i pošaljemo roditelje kući s jednom brigom manje za brinuti," rekao je Emmanuel Walter iz jedne britanske dječje bolnice.

"Naše istraživanje pokazuje da je cijepljenje majke protiv gripe nakon poroda, dok je još u bolnici, učinkoviti način da se osigura cijepljenje za sve majke, te se tako zaštiti ne samo njihovo zdravlje, već i zdravlje njihove novorođene djece," rekao je dr. Walter.

"Pokazalo se da je vrlo značajno i potrebno za najveću učinkovitost da se cijepe i očevi. Zaštita novorođenčadi od opasnosti gripe najveća je kada su cijepljeni svi oni koji su u najbližem kontaktu sa djetetom," zaključio je dr. Walter na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti