Bol u ruci nakon cijepljenja: Zašto nastaje i kako ga ublažiti?

Bol u ruci nakon cijepljenja: Zašto nastaje i kako ga ublažiti?

Bol u ruci nakon cijepljenja: Zašto nastaje i kako ga ublažiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bol u ruci nakon cijepljenja jedna je od najčešćih nuspojava, a postoji nekoliko razloga zašto se pojavljuje. Cjepiva protiv gripe i koronavirusa su intramuskularna cjepiva, što znači da se ubrizgavaju izravno u deltoidni mišić, odnosno mišić koji prekriva rameni zglob. Zbog toga takva cjepiva izazivaju bolove koji su lokalizirani na mjestu uboda, za razliku od potkožnih cjepiva koja se ubrizgavaju odmah ispod kože, kao što je MMR cjepivo.

William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, ističe da u ruci gdje je ubrizgano cjepivo se događa lokalizirani imunološki odgovor. Kada tome pridodamo traumu mišića i kože koja nastaje djelovanjem igle, nastaje bol u ruci. Još jedan faktor koji utječe na pojavu boli je individualni odgovor ljudskog tijela, prema kojem se kod nekih ljudi jednostavno ne pojavljuje takva reakcija na cjepivo.

Saznajte kome je potrebna treća doza cjepiva protiv koronavirusa!

Je li moguće spriječiti bol u ruci prije cijepljenja?

Na žalost, ne postoji savjet koji je moguće primijeniti prije cijepljenja u svrhu prevencije boli u ruci. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da prije cijepljenja nije preporučljivo uzimati lijekove poput ibuprofena, aspirina ili paracetamola kako bi se spriječile nuspojave jer ne postoje uvjerljivi dokazi kako lijekovi protiv bolova mogu utjecati na učinkovitost cjepiva.

Prilikom cijepljenja je poželjno što više opustiti ruku, kako mišići ne bi bili napeti, jer će tako igla lakše prodrijeti u tkivo i uzrokovati manju traumu. Dobra ideja je i primiti cjepivo u ruku koja nije dominantna. Iako to neće spriječiti pojavu bolova, olakšat će obavljanje uobičajenih aktivnosti nakon cijepljenja za koje je potrebno koristiti dominantnu ruku.

Booster doza 3 ili 6 mjeseci nakon cijepljenja i kad se cjepiva mogu kombinirati?

Kako smanjiti bol u ruci nakon cijepljenja?

Stručnjaci savjetuju pomicanje ruke nakon cijepljenja. ''Pomicanje ruke pomaže pri cirkulaciji krvi u ruku, što omogućuje imunološkim stanicama da lakše odrade svoj posao, odnosno prepoznaju strani antigen'', objašnjava Jamie Alan, doktor znanosti i izvanredni profesor farmakologije na Sveučilištu Michigan State.

Ovo biste trebali napraviti prije i nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Iako ne postoje istraživanja koja bi objasnila koliko često je poželjno pomicati ruku nakon cijepljenja, Aline Holmes, izvanredna profesorica Rutgers škole za sestrinstvo, predlaže raditi manje pomake ruke i lagano ju istezati svakih sat vremena tijekom 6 sati nakon cijepljenja. Bez obzira na to što su pomaci ruke poželjni, dr. Schaffner savjetuje oprez i upozorava da nije poželjno stvarati preveliki pritisak na ruku, odnosno ići u teretanu i dizati utege nakon cijepljenja. Ono što može pomoći ublažiti bol je stavljanje leda na mjesto uboda.

Iako bol u ruci nakon cijepljenja može biti neugodna, važno je znati da je to sasvim uobičajena nuspojava koja će, u većini slučajeva, spontano nestati kroz par dana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije