Zašto je autizam češći kod dječaka

Zašto je autizam češći kod dječaka

Zašto je autizam češći kod dječaka
  • Objavljeno: Petak, 17.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pomaže odgonetnuti misterij koji okružuje autizam: Zašto je autizam češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Međunarodni tim pod vodstvom dr. Johna Vincenta, ispituje određene gene kod gotovo 3.000 ljudi sa spektrom autističnih poremećaja te 246 drugih osoba s intelektualnim poteškoćama. Zatim su usporedili te podatke s genima od više od 10.000 kontrolnih pojedinaca.

Tim je otkrio kako su mutacije na određenom genu (PTCHD1) povezane s naslijeđenim oblikom autizma te intelektualnim nesposobnostima kod oko 1 posto pogođenih osoba u istraživanju. Dok kod kontrolnih pojedinaca nije pronađen niti jedan.

„Naši podaci pokazuju kako je mutacija na PTCHD1 području genoma ... snažno povezana sa spektrom autističnih poremećaja", zaključuju istraživači.

Također su napomenuli kako se ovaj gen obično nalazi na jednom X-kromosomu kod muškaraca.

„Istraživanje pruža dodatne tragove o tome zašto spektar autističnih poremećaja utječe četiri puta više  na muškarce nego na žene."

„PTCHD1 je dio neurobioloških putova koji određuje razvoj ljudskih embrija. To je jedan od nekoliko gena povezanih sa spektrom autističnih poremećaja i intelektualnim poteškoćama."

Dok se svako novo genetsko otkriće „može računati samo kao mali dio slučajeva, oni se kolektivno počinju računati za sve veći postotak pojedinaca u zajednici autizma, uz sve to pružaju uvid u moguće zajedničke patogene mehanizme."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti