Zašto je pretilost sve češća među mladima?

Zašto je pretilost sve češća među mladima?

Zašto je pretilost sve češća među mladima?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mlađe generacije su sklonije sjedilačkom načinu života zbog pristupa raznim izvorima zabave koje ne zahtijevaju kretanje kao što su gledanje televizora, video i računalne igrice i surfanje Internetom.

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle su proučavali 508 školaraca dobi od 8 do 10 godine te su proučavali njihovu razinu (ne)aktivnosti.

Rezultati su pokazali da djeca premalo vremena provode baveći se fizičkom aktivnošću. Naime, djevojčice u prosjeku aktivno provedu tek 17 minuta, a dječaci 24 minute.

Prethodna istraživanja su pokazala da djevojčice gube interes za sportom i vježbaju manje od dječaka, ali tek u adolescentskoj dobi. Ovim istraživanjem se pokazalo da već u dobi od 8 godina djevojčice vježbaju manje od dječaka.

"Djecu te dobi bi trebalo zanimati trčanje za loptom, a ne surfanje Internetom", DailyMail prenosi izjavu voditelja istraživanja dr. Marka Pearcea.

Roditelji trebaju potaknuti dijete na tjelovježbu kako dijete ne bi razvilo razne bolesti u starijoj dobi.

Razina fizičke aktivnosti se starenjem sve više smanjuje. Znači li to da dijete, koje sa svojih 10 godina dnevno provede vježbajući samo 24 minute, kasnije u životu neće vježbati uopće?

Bavljenje sportom je važno za djetetovo zdravlje, a prethodna istraživanja su pokazala da djeca, koja su fizički aktivna, daju bolje školske rezultate.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti