Zašto je sunčeva svjetlost važna za srce?

Zašto je sunčeva svjetlost važna za srce?

Zašto je sunčeva svjetlost važna za srce?
  • Objavljeno: Utorak, 28.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sunčeva svjetlost može sniziti visok krvni tlak, koji je jedan od vodećih uzročnika bolesti srca i srčanog udara.

Znanstvenici iz Škotske su proveli istraživanje u kojemu su sudjelovale 24 osobe. Podijelili su ih u dvije skupine. Jedna skupina je bila 20 minuta izložena UVA zrakama bez zaštitne folije, a druga skupina sa zaštitnom folijom.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Oni, koji su bez zaštitne folije bili izloženi UVA zrakama, su imali proširenije krvne žile i niži krvni tlak, u odnosu na skupinu koja je imala zaštitnu foliju.

Istina, krvni tlak se nije drastično smanjio, ali to ne znači da promjena nije značajna za zdravlje, prenosi Prevention.

Sunčeva svjetlost je poznata po svojem svojstvu da potiče proizvodnju vitamina D u tijelu, što smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog tlaka. No, vitamin D se proizvodi izlaganjem UVB, a ne UVA zrakama.

Znanstvenici nisu primijetili nikakve promjene u razini vitamina D u tijelu, ali ističu da to ne znači da ih nije bilo.

Saznajte kako dobiti vitamin D iz sunca!

"Treba dosta vremena da se vitamin D proizvede nakon izlaganja suncu, a mi smo mjerenja i analize radili odmah", izjavio je voditelj istraživanja prof. Martin Feelisch.

Iako je istraživanje zanimljivo, znanstvenici ističu da su rezultati preliminarni. Nemojte se oslanjati na sunce kako biste regulirali krvni tlak, već pratite upute liječnika i uzimajte propisanu terapiju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti