Samo malo sunca je dovoljno za zdravije srce i dulji život!

Samo malo sunca je dovoljno za zdravije srce i dulji život!

Samo malo sunca je dovoljno za zdravije srce i dulji život!
  • Objavljeno: Petak, 13.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Internal Medicine, otkriva da je samo malo izlaganja suncu dovoljno za smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti i prijevremene smrti.

Znanstvenici iz Švedske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 30.000 žena. Istraživanje je trajalo 20 godina i znanstvenici su proučavali njihove životne navike i mjerili rizik od nastanka različitih bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i došli su do sljedećih rezultata:

  • žene, koje se svakodnevno izlažu suncu, imaju manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i
  • žene koje se češće izlažu suncu imaju manji rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Prethodna istraživanja su pokazala da su srčane bolesti vodeći uzročnici prijevremene smrti diljem svijeta. Jedino na što trebate pripaziti tijekom izlaganja suncu je zaštita od UV zraka.

Znanstvenici su u prethodnim istraživanjima ustanovili da izlaganje suncu ima naročito pozitivno djelovanje na psihičko i mentalno zdravlje. Osobe, koje se češće izlažu suncu, imaju manji rizik od nastanka depresije i naglih promjena raspoloženja.

Također, sunce je najbolji izvor vitamina D koji je neophodan za pravilan rad svake tjelesne stanice. Vitamin D smanjuje rizik od nastanka bolesti koštanog sustava, dijabetesa tipa 2, gripe, prehlade i različitih vrsta raka.

Saznajte koji simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti