Zašto se rumenimo?

Zašto se rumenimo?

Zašto se rumenimo?
  • Objavljeno: Subota, 11.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li se ikada zapitali zašto se obrazi zarumene kada nam je neugodno, imamo osjećaj krivnje ili čak kada primimo kompliment?

Prisilna reakcija našeg simpatičkog živčanog sustava uzrokuje proširenje krvnih žila na području lica. Na taj način se povećava protok krvi u tom području što uzrokuje nastajanje ružičaste ili tamno crvene boje. Budući da je prisilno, to je nešto što ne možemo kontrolirati, usprkos našim najvećim naporima. Obrazi imaju više kapilara i krvnih žila u odnosu na druge dijelove tijela. Kapilare na obrazima su bliži površini nego na ostalim dijelovima tijela. Unatoč svim fiziološkim objašnjenjima rumenjenja, i dalje se svi pitamo zašto dolazi do te nelagodne pojave. Žene se crvene više od muškaraca, osobito kad se odnosi na pohvale i skromnost. Kultura života također igra veliku ulogu. Ako će Vas to utješiti, s godinama se crvenjenje smanjuje zato što postajemo iskusniji i krvne žile lica se sužavaju.

Dakle, idući put kada osjetite da su Vam se obrazi zarumenili, ne obraćajte pažnju jer svejedno na to ne možete utjecati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti