Dojenje može zaštititi majčino srce

Dojenje može zaštititi majčino srce

Dojenje može zaštititi majčino srce
  • Objavljeno: Subota, 11.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su se mnoge žene odlučile dojiti zbog brojnih zdravstvenih prednosti koje dojenje pruža bebama, nova istraživanja su pokazala da dojenje također dobro utječe i na majčino zdravlje.

Istraživanje je izvršeno na ženama koje su barem jednom rodile, te je dokazano da su ženama koje nisu dojile arterije češće začepljene, stoga češće obolijevaju od srčanih bolesti. Također je manji rizik za razvoj metaboličkih sindroma kod žena koje su dojile. Uzeli su obzir ekonomsko - socijalni status, obiteljsku povijest bolesti, faktore rizika bolesti srca, tjelesnu masu te su zaključili da je kod žena koje nisu dojile rizik od bolesti srca čak pet puta veći nego kod žena koje su dosljedno dojile.

Žensko tijelo očekuje da nakon trudnoće i poroda slijedi dojenje. Znanstvenici tvrde da je uzrok srčanih bolesti masnoća koju  žena za vrijeme trudnoće zadržava u svom organizmu, a ona se treba izlučiti iz tijela. Najbolji način je upravo dojenje, koje je zdravo za majke, ali i za dojenčad. Idealno bi bilo dojiti barem tri mjeseca nakon trudnoće, jer je veća vjerojatnost da žile budu u boljoj formi te da krv lakše prolazi krvnim žilama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti