Zašto se trebate cijepiti protiv gripe?

Zašto se trebate cijepiti protiv gripe?

Zašto se trebate cijepiti protiv gripe?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci ove godine prognoziraju jednu od najtežih sezona gripe i upravo zbog toga svima, naročito djeci, trudnicama i starijima savjetuju da se cijepe protiv gripe.

Sudeći po virusima koje su znanstvenici do sada otkrili, virus gripe H3N2 je ove godine vodeći. U povijesti je ovaj virus uzrokovao puno smrti i zdravstvenih komplikacija. No, cjepiva sadrže malu količinu svih mogućih virusa, zbog čega ne mogu pružiti stopostotnu zaštitu.

Ipak, to ne znači da trebate preskočiti cjepivo protiv gripe. Zapravo, stručnjaci preporučuju da se cijepite što je prije moguće, naročito ako već imate problema sa zdravljem, ako ste treće životne dobi ili trudni.

Cjepivo protiv gripe će pružiti zaštitu, koja nije beznačajna. Također, može pružiti zaštitu od virusa koji se javljaju kasnije, odnosno nakon sezone gripe. Na kraju krajeva, ako vas cjepivo ne zaštiti od gripe, možete biti sigurni u to da će simptomi gripe biti manje intenzivni.

Stoga, ako i dalje smišljate izgovore da ne primite cjepivo protiv gripe, krajnje je vrijeme da prestanete. Cjepivo će vam omogućiti zaštitu od niza virusa. Rizične skupine, odnosno skupine ljudi koji bi svakako trebali primiti cjepivo protiv gripe su:

  • Djeca mlađa od 5 godina
  • Osobe starije od 65 godina
  • Trudnice
  • Osobe s kroničnim oboljenjima (astma, dijabetes, bolesti bubrega)

Saznajte jeste li spremni na sezonu gripe!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti