Zašto svaki dan trebate pojesti krišku ananasa?

Zašto svaki dan trebate pojesti krišku ananasa?

Zašto svaki dan trebate pojesti krišku ananasa?
  • Objavljeno: Subota, 12.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ananas je tropska biljka koja je odličan izvor vitamina C, B1, B2, B3, B5 i B6. Sadrži mangan, beta karoten, folnu kiselinu, bakar, magnezij, kalij i dijetalna vlakna. Ono što ananas čini posebnijim, u odnosu na drugo voće, je bromelain, enzim koji zdravlju cjelokupnog organizma doprinosi na niz različitih načina.

Jača kosti

Ananas je odličan izvor mangana koji je tijelu potreban za izgradnju koštanog tkiva. Neadekvatan unos mangana tijekom djetinjstva je povezan s povećanim rizikom od nastanka bolesti koštanog sustava kasnije u životu.

Smanjuje razinu stresa

Mangan sudjeluje u proizvodnji enzima koji se koriste za proizvodnju energije. Zahvaljujući visokoj razini vitamina B kompleksa, ananas može pomoći u smanjenju razine stresa, a istovremeno će tijelo učiniti otpornijim na stres.

Potiče rad probavnog sustava

Bromelain direktno utječe na rad probavnog sustava i sudjeluje u oslobađanju tijela od toksina koji mogu uzrokovati kroničnu upalu i povećati rizik od nastanka kroničnih bolesti i poremećaja.

Potiče mentalno zdravlje

Ananas je odličan izvor triptofana, aminokiseline koja sudjeluje u oslobađanju serotonina, neurotransmitera odgovornog za dobro raspoloženje i prevenciju depresije i anksioznosti.

Regulira razinu krvnog tlaka

Dosadašnja istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od ananasa može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i na taj način smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti