Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto trebamo piti čaj od kadulje?

Zašto trebamo piti čaj od kadulje?

Zašto trebamo piti čaj od kadulje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.10.2014.
  • Broj pregleda: 36.317
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kadulja je mediteranska biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi stoljećima. Listovi ove biljke mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma i oni se koriste za dobivanje čaja i eteričnih ulja.

Kadulja krije brojna ljekovita svojstva. Ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je dobra za osobe s preniskom tjelesnom težinom jer može pospješiti apetit. Također, kadulja ima antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje. Upravo zbog ovih karakteristika, čaj od kadulje treba postati dio svakodnevne prehrane.

Provjerite može li vas kadulja učiniti pametnijima!

Antioksidacijsko djelovanje

Antioksidanti čiste tijelo od slobodnih radikala i drugih ekoloških toksina, poput dima i pesticida. Antioksidanti sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice i na taj način sudjeluju u prevenciji bolesti srca i raka, ali i prijevremenih znakova starenja,.

Brojna istraživanja, provedena na temu kadulje, su pokazala da ona ima odlično antioksidacijsko djelovanje i da u njemu možemo uživati konzumacijom čaja od kadulje.

Utjecaj na dijabetes

Kadulja je jedna od biljaka koja se smatra korisnima za dijabetičare. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi.

Kada su znanstvenici testirali kadulju na dijabetičarima, ustanovili su da čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani, upravo zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi.

Pripremite smoothie od kadulje i banane!

Dodatne pogodnosti

Čaj od kadulje se duže vrijeme koristi za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Postoje dokazi koji upućuju da ispiranje usne šupljine čajem od kadulje smanjuje rizik od nastanka bolesti desni i infekcija nakon vađenja zubi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti