Čaj od kadulje izvrstan je za ova stanja!

Čaj od kadulje izvrstan je za ova stanja!

Čaj od kadulje izvrstan je za ova stanja!
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kadulja je mediteranska biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi stoljećima. Listovi ove biljke mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma i oni se koriste za dobivanje čaja, eteričnih ulja i hidrolata.

Kadulja krije brojna ljekovita svojstva. Ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je dobra za osobe s preniskom tjelesnom težinom jer može pospješiti apetit. Također, kadulja ima antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje. Upravo zbog ovih karakteristika, čaj od kadulje treba postati dio svakodnevne prehrane.

100% prirodni, eko certificiran čaj od kadulje potražite na linku!

Antioksidacijsko djelovanje kadulje

Antioksidanti čiste tijelo od slobodnih radikala i drugih ekoloških toksina, poput dima i pesticida. Antioksidanti sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice i na taj način sudjeluju u prevenciji bolesti srca i raka, ali usporavaju prve znakova starenja.

Brojna istraživanja, provedena na temu kadulje, su pokazala da ona ima odlično antioksidacijsko djelovanje i da u njemu možemo uživati konzumacijom čaja od kadulje.

Kadulja utječe na dijabetes

Kadulja je jedna od biljaka koja se smatra korisnima za dijabetičare. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi.

Kada su znanstvenici testirali kadulju na dijabetičarima, ustanovili su da čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani, upravo zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi.

Dodatne pogodnosti kadulje

Čaj od kadulje se duže vrijeme koristi za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Postoje dokazi koji upućuju da ispiranje usne šupljine čajem od kadulje smanjuje rizik od nastanka bolesti desni i infekcija nakon vađenja zubi. Zato se osobama koje pate od zubobolje često preporučuje da u ustima mučkaju ohlađeni čaj od kadulje, posebice na onoj strani gdje ih boli.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti