Onečišćenje zraka u Zagrebu: policija dala preporuke građanima

Onečišćenje zraka u Zagrebu: policija dala preporuke građanima

Onečišćenje zraka u Zagrebu: policija dala preporuke građanima
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ jučer je objavio informaciju da podaci o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3 ne ukazuju na trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM). Detaljnije informacije mogu se pronaći na linku, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Jeste li znali da smog doprinosi opasnom poremećaju srčanog ritma!

Izdano preventivno upozorenje za građane

Međutim, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano uz povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, što može značiti da stanje možda i nije toliko bezopasno.

Evo kako se možete zaštititi od zagađenog zraka!

Ovim putem je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba, u preventivne svrhe:

  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Najčitanije zanimljivosti