Povećajte unos zelenog povrća

Povećajte unos zelenog povrća

Povećajte unos zelenog povrća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkrivaju da nitrat, spoj kojeg pronalazimo u zelenom povrću (špinat, kupus, kelj) može pomoći u smanjenju rizika od nastanka pretilosti i dijabetesa.

U istraživanju, koje je vodio dr. Andrew Murray, su znanstvenici otkrili da nitrat može smanjiti oslobađanje eritropoetin, hormona koji regulira broj crvenih krvnih stanica.

Provjerite kako zeleno lisnato povrće štiti pamćenje!

Previsoka razina krvnih stanica može uzrokovati zgrušavanje krvi. To znači da tjelesni organi i tkiva nemaju dovoljno kisika jer krv ne može dovoljno dobro kolati tijelom.

Njihovo istraživanje je pokazalo da povećanje unosa namirnica bogatih s nitratom može pomoći u prevenciji zgrušavanja krvi, što je važno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Namirnice, koje su bogate nitratom, mogu pomoći i u prevenciji visokog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.

Nitrat potiče širenje krvnih žila i na taj način pospješuje cirkulaciju krvi. Nitrat će zaštititi proteine u srčanom tkivu, koji su ključni za održanje zdravlja srca.

Isprobajte zeleno lisnato povrće kao hranu i lijek!

Suplementi nitrata se preporučuju osobama koje imaju problema sa zdravljem kardiovaskularnog sustava, ali samo uz suglasnost liječnika.

Ovo istraživanje je još jedan pokazatelj koliko je prehrana ključna za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma. Male promjene u prehrambenim navikama mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti