Zašto vam srce treperi?

Zašto vam srce treperi?

Zašto vam srce treperi?
  • Objavljeno: Petak, 11.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Preskakanje, podrhtavanje ili treperenje srca su izrazi koji se koriste za palpitacije srca. To je kratkotrajan osjećaj nepravilnog rada srca i javlja se kod velikog broja ljudi.

Palpitacije srca u većini slučajeva nisu posljedica srčanih bolesti. Procjenjuje se da je tek 34% slučajeva palpitacije srca posljedica srčanih bolesti.

Palpitacije srca se nešto češće javljaju kod žena, a najčešće su posljedica stresa, anksioznosti, straha, intenzivne tjelovježbe, uzimanja nekih lijekova, problema u radu štitnjače i hormonalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze.

Istraživanja su pokazala da stimulansi, naročito kofein, ubrzavaju rad srca i mogu povećati rizik od preskakanja srca, odnosno palpitacija.

Što se tiče ozbiljnosti palpitacija, u obzir treba uzeti dva faktora: koliko često ih imate ili koliko dugo traju. Naime, ako su palpitacije srca kratke (traju dvije do tri minute) i javljaju se jednom tjedno, nemate razloga za brigu. No, ako se palpitacije javljaju češće i traju dulje, svakako posjetite liječnika.

Teške palpitacije srca mogu biti posljedica srčanih bolesti, kao što su aritmija i atrijska fibrilacija koje povećavaju rizik od srčanog udara.

Predvidite srčani udar mjesec dana prije nego što nastupi!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti