Kalcij i dječje kosti

Kalcij i dječje kosti

Kalcij i dječje kosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavna studija koja je objavljena u časopisu "Bones" opisala je da više razine unosa kalcija, kao one koje je preporučla USDA, mogu znatno poboljšati zdravlje kostiju u djece.

Istraživači su koristili pristup temeljen na dokazima za procjenu rezultata iz 21 kliničke studije s više od 3 800 djece da bi utvrdili kako unos kalcija putem hrane utječe na mineralni sadržaj kostiju (Bone Mineral Content, BMC) u djece, marker za koštanu snagu.

Statistički izvučeni podaci otkrili su da su djeca koja nisu uzimala dovoljnu količinu kalcija prije početka studije imala ozbiljno smanjenje u ukupnom tjelesnom BMC i čiji je pad bio otprilike 25 veći nego u djece koja su već prije studije uzimala dovoljne količine kalcija. Isto tako važno, studija upućuje na to da postoji prag kod unosa kalcija, to jest da razina unosa kalcija pokreće važan učinak.

"Mliječni proizvodi i ostale namirnice koje sadržavaju kalcij smatraju se važnima za rast i jačanje kostiju u djece i adolescenata", izjavio je dr. Michael Hunchared, voditelj Meta-Analysis Resarch Group i vodeći autor studije." U Sjedinjenim Američkim Državama, mliječni bi proizvodi trebali biti glavni izvor kalcija te tako dijete koje smanjuju unos kalcija često sadržavaju premalo toga važnog nutrijenta.

Nova istraživanja pokazuju da ona djeca koja imaju nedovoljan unos kalcija, s povećanjem unosa kalcija u prehrani mogu imati važan učinak na razvoj kostiju. I budući da ipak većina djece ne uzima dovoljno kalcija, unos prema preporukama mogao bi biti pomoć u sprječavanju kasnijeg razvoja osteoporoze."

Trenutno, velika većina djece i adolesenata u Americi ne uzima dovoljnu količinu kalcija svaki dan. Prema izvješću USDA, 7 od 10 dječaka i 9 od 10 djevojčica ne uzimaju količinu kalcija koja je dovoljna za jake kosti. Barem 3 obroka svaki dan koja sadržavaju mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti ili bez masti, kako je preporučeno 2005. u Vodiču za prehranu američke populacije, pomoglo bi u smanjivanju rizika od osteoporoze.

"Procjena kontroliranih istraživanja sa slučajno odabranim pojedincima bila je kritična za razumijevanje djelovanja kalcija i mliječnih proizvoda na zdravlje djece.", rekao je dr. Joshua Muscat, profesor javnog zdravlja na Penn State College of Medicine i suatuor studije.

"Literatura nije bila jasna u tome području zbog različitih načina istraživača u mjerenju zdravlja kostiju i bez određenog zaključka zato što su mnoge studije istraživale učinke dodataka prehrani u djece koja su već uzimala dovoljne količine mliječnih proizvoda."

"Nikad nije prerano da zdravlje kostiju postane prioritet. Spomenuta istraživanja nastavljaju davati potporu drugim istraživanjima koja pokazuju da je mlijeko važan izvor kalcija koji pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju, mišića i zuba u djece", rekla je Ann Marrie Krautheim, starija zamjenica predsjednika odjela Nutrition Affairs u National Dairy Council.

"Uzimanje 3 obroka mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masnoća svaki dan daje djeci ne samo dovoljno kalcija koji im je potreban, nego i 8 ostalih esencijalnih nutrijenata, uključujući kalij, fosfor i proteine."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti