Zdrav ručak i koncentracija

Zdrav ručak i koncentracija

Zdrav ručak i koncentracija
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji bi trebali koristiti malo masti i sjetiti se da je njihov primjer najbolji učitelj djeci, izjavili su stručnjaci. Zdrava prehrana bi trebala biti uključena na popis potrepština kod povratka u školu, izjavili su stručnjaci na University of Michigan Health System.

Dijetetičarka Catherine Kraus objasnila je da zdrava, uravnotežena prehrana omogućava neurotransmiterima (kemijskim prenositeljima poruka u mozgu) da funkcioniraju učinkovitije, što rezultira boljom koncentracijom i pamćenjem.

Djetinjstvo je ključno vrijeme kada tijelo raste i mozak se razvija. Vrlo je važno da je gorivo za tijelo zdrava prehrana i podučavanje djece pravilnim prehrambenim navikama u ranoj dobi je odlična ideja. Počinje se s time da su roditelji uzor, izjavila je gospođa Kraus.

Isprobajte najbolju hranu za koncentraciju!

Roditeljima je preporučila niz načina roditelje kako da prirede dobro balansirane obroke i zalogajčiće za djecu koji im daju energiju i hranjive tvari neophodne za dobre rezultate u školi.

- Pobrinite se da djeca doručkuju. Istraživanje je pokazalo da djeca koja preskaču doručak nisu tako dobra u školi kao ona koja doručkuju. Zdrav doručak uključuju cjelovite žitarice, zobenu kašu ili kruh s proteinima kao što je maslac od kikirikija ili tvrdo kuhano jaje. Uključujući voće umjesto voćnih sokova dodaje se više vitamina, minerala i dijetalnih vlakana u prehranu. Mliječni proizvodi su prihvatljivi dok god su u obliku bez masti ili sa sniženim udjelom masti, kao jogurt ili sir.

I dok se mnoge škole trude uvesti zdravije namirnice za ručak, još postoji mnoštvo nezdravih objeda kao što su pizza, grickalice i zašećereni napitci. Kada djeca jedu obroke s puno masti i puno šećera, njihova tijela će se slomiti, i oni će biti vrlo umorni i letargični što im neće pomoći da rade na najvišoj razini u školi, dodala je Catherine Kraus.

Popravite raspoloženje, pamćenje i koncentraciju uz ova 2 smoothieja!

- Ako ste zabrinuti za izbor hrane u školskoj kantini, dajte djetetu spakirani ručak koji sadržava neki oblik cjelovitih žitarica, kao kruh ili tortilje, s mršavim proteinima, zatim tuna, puretina ili piletina. Uključite dodatno voće i povrće u različitim bojama i veličinama. Zdravi napitci uključuju vodu, mlijeko bez masti ili s niskim udjelom masti ili 100%-tni voćni sok.

- Za večeru, pola djetetova tanjura treba biti voće i povrće, ¼ treba sadržavati mršave proteine i ¼ cjelovite žitarice, kao smeđa riža ili tjestenina od cjelovitog zrna. Pametna večera pomoć će moždanoj funkciji vašeg djeteta. Ako su zadovoljni u vrijeme večere, onda će spavati tijekom noći, djeca trebaju barem 8 do 9 sati sna tijekom noći da bi funkcionirali u školi idući dan, zaključila je Catherine Kraus.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti