Zdraviji načini da se rashladite i osvježite

Zdraviji načini da se rashladite i osvježite

Zdraviji načini da se rashladite i osvježite
  • Objavljeno: Srijeda, 20.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...višim temperaturama uključimo klima-uređaj – u domu, na poslu, u automobilu?!

Komocija
Naravno, liječnici upozoravaju na zdravstvene probleme, uzrok kojih su klima-uređaji, na što oni koji se bave proizvodnjom i ugradnjom klima-uređaja uzvraćaju da su za ljudsko zdravlje opasni samo nedovoljno održavani uređaji, u kojima se razmnožavaju bakterije i plijesni. Na svoj su način u pravu i jedni i drugi, ali tome valja dodati i ljudsku potrebu za komoditetom. Treba li nam zaista klima-uređaj ako je temperatura 25 stupnjeva?

Trikovi za hlađenje
Stoga prije nego što posegnete za daljinskim svog klima-uređaja ili ga uključite u autu u kojem se vozite desetak minuta (prosječna gradska vožnja) razmislite o malim trikovima koji vas mogu i te kako dobro rashladiti na mnogo prirodniji i zdraviji način. Najvažnija je odjeća koju nosite. Neka bude lagana, prozračna, od prirodnih materijala i u slojevima. Pazite i na laganu obuću te se zaštitite šeširom i naočalama za sunce.

Dom ujutro, dok je svježije, dobro prozračite, a zatim zatvorite prozore, spustite rolete i sačuvajte tu jutarnju svježinu što je dulje moguće. Ako vam je jako vruće, rashladite lice i ruke kockicom leda. Ako i uključite klimu, razlika između vanjske i unutarnje temperature nikada ne smije biti više od pet stupnjeva. Ako ste u automobilu, pola sata prije nego što završava vaša vožnja isključite klimu kako šok pri izlasku iz auta ne bi bio prevelik. Posebno pazite ako su s vama i djeca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti