Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom

Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom

Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Zdrav je, pristupačan i ima nisku kalorijsku vrijednost. Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a istovremeno sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.

Znanstvenici s Malezije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali razinu antioksidanata kod tri vrste čaja - bijeli, zeleni i crni. Također su analizirali razinu antioksidansa nakon različitih načina pripreme čaja. Rezultati su pokazali da pripremu čaja trebate prilagoditi vrsti čaja.

Kako pripremati bijeli, zeleni i crni čaj?

Kod pripreme bijelog čaja je razina antioksidansa pod utjecajem vremena, odnosno temperatura vode ne igra nikakvu ulogu (što dulje čaj stoji u vrućoj vodi, to je razina antioksidansa niža).

Kod pripreme crnog čaja je razina antioksidansa također pod utjecajem vremena i njega treba u vrućoj vodi držati vrlo kratko.

Kod pripreme zelenog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem temperature i najbolje ga je pripremati s hladnom vodom jer je razina antioksidansa tada najviša.

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Food Science, su pokazali da je razina antioksidanata nešto veća u zelenom i crnom čaju.

Saznajte koja je razlika između crnog i zelenog čaja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti