Zeleni čaj pripremajte s hladnom vodom

Zeleni čaj pripremajte s hladnom vodom

Zeleni čaj pripremajte s hladnom vodom
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Zdrav je, pristupačan i ima nisku kalorijsku vrijednost. Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a istovremeno sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.

Znanstvenici s Malezije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali razinu antioksidanata kod tri vrste čaja – bijeli, zeleni i crni. Također su analizirali razinu antioksidanata nakon različitih načina pripreme čaja. Rezultati su pokazali da pripremu čaja trebate prilagoditi vrsti čaja.

Kod pripreme bijelog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem vremena, odnosno temperatura vode ne igra nikakvu ulogu (što dulje čaj stoji u vrućoj vodi, to je razina antioksidanata niža).

Kod pripreme crnog čaja je razina antioksidanata također pod utjecajem vremena i njega treba u vrućoj vodi držati vrlo kratko.

Kod pripreme zelenog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem temperature i najbolje ga je pripremati s hladnom vodom jer je razina antioksidanata tada najviša.

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Food Science, su pokazali da je razina antioksidanata nešto veća u zelenom i crnom čaju.

Saznajte koja je razlika između crnog i zelenog čaja.

Najčitanije zanimljivosti