Zeleni čaj štiti od raka

Zeleni čaj štiti od raka

Zeleni čaj štiti od raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije žene koje redovito piju zeleni čaj imaju manji rizik od nastanka raka debelog crijeva, želuca i grla, za razliku od žena koje ne piju čaj.

U istraživanju je sudjelovalo 69.000 Kineskinja, čije su zdravlje znanstvenici pratili u razdoblju od 10 godina. One koje su pile zeleni čaj 3 puta tjedno imale su za 14% manji rizik od nastanka raka probavnog sustava, naročito raka debelog crijeva, želuca i jednjaka.

U istraživanju je više od 19.000 žena pilo zeleni čaj najmanje 3 puta tjedno. Žene koje su čaj pile svakodnevno imale su 27% manji rizik od nastanka bilo kojeg tipa raka probavnog sustava, a 29% manji rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Niti jedna žena nije svakodnevno pušila i pila alkohol, a znanstvenici su prikupili podatke o njihovim prehrambenim navikama, navikama vježbanja, tjelesnoj težini i sveukupnom zdravstvenom stanju. Bez obzira na sve ove faktore, zeleni čaj je igrao važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka raka.

Ako planirate započeti sa svakodnevnom konzumacijom zelenog čaja, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Naime, zeleni čaj sadrži kofein koji nekim osobama može naškoditi. Također sadrži vitamin K koji reagira s lijekovima za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka. Kako veliki broj ljudi pije razne lijekove, tako je potrebno potražiti pomoć stručnjaka prije uvođenja novih navika.

Znanstvenici ističu kako su ovi rezultati preliminarni te da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnjaka kako bi bili sigurni u točnost rezultata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti