Žena je najplodnija do tridesete

Žena je najplodnija do tridesete

Žena je najplodnija do tridesete
  • Objavljeno: Srijeda, 03.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U vrijeme kada žena napuni 30 godina, šansa za začeće se uvelike smanjuje. Naime, broj plodnih jajašaca se smanjuje, tvrde znanstvenici.

Znanstvenici ističu da, ukoliko žena želi biti trudna, treba to pokušati prije tridesete, jer su do tada jajašca najplodnija i nebi trebale postojati poteškoće pri začeću. Tijekom vremena kvaliteta jajašca je sve gora, čime se povećava rizik da dijete, ukoliko začeće uspije, bude nezdravo. Žene gube plodna jajašca puno brže nego što se do sada mislilo. Naime, čak 90% plodnih jajašaca se izgubi do tridesete. Ne možete utjecati na biološki sat, ali postoje određeni faktori koji mogu imati utjecaj na plodnost. Na primjer, prestanak pušenja, normalna tjelesna težina i kontroliranje stresa. Neke žene su rođene s više plodnih jajašaca te ih to čini duže plodnima. Na žalost, ne može se odrediti točan broj plodnih jajašaca.

Žene, s obzirom na trudnoću poslije tridesete, trebaju razgovarati s liječnicima o njihovoj obiteljskoj povijesti te na taj način pokušati ustanoviti razinu rizika trudnoće.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti