Prehrana bogata voćem i žitaricama može potaknuti plodnost muškaraca

Prehrana bogata voćem i žitaricama može potaknuti plodnost muškaraca

Prehrana bogata voćem i žitaricama može potaknuti plodnost muškaraca
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci koji jedu puno voća i žitarica, a u isto vrijeme smanje unos crvenog mesa i alkohola, imaju veće šanse za uspješnu in-vitro oplodnju.

Istraživanje je otkrilo kako loša prehrana i pretilost mogu smanjiti koncentraciju spermija i utjecati na njihovu sposobnost plivanja prema jajašcu.

U prošlosti, ženski problemi s plodnošću su povezani s pretilošću, kao i s pušenjem i pijenjem alkohola, ali do sada nije bilo jasno da li isto vrijedi i za muškarce.

Najnovije istraživanje na muškarcima i njihovim partnericama koje su prolazile kroz jednu vrstu liječenja neplodnosti, otkrilo je kako su oni muškarci koji redovito konzumiraju alkohol i slabo se hrane, slabije plodni.

"Na koncentraciju sperme je negativno utjecao BMI, tj. indeks tjelesne mase (Isprobaj BMI kalkulator) i konzumacija alkohola, a pozitivno je utjecala konzumacija žitarica te broj obroka koje su pojeli dnevno," Top News prenosi izjavu glavnog istraživača Edsona Borgesa, iz Centra za potpomognutu oplodnju iz Sao Paola.

Brazilsko istraživanje je obuhvatilo 250 muškaraca i njihove partnerice koje su prolazile kroz jednu vrstu liječenja neplodnosti koju nazivamo intracitoplazmična injekcija spermija (ICSI).

Svaki sudionik je ispitan koliko često je konzumirao niz namirnica, uključujući voće i povrće, mahunarke, žitarice, meso i ribu, kao i koliko su pili i pušili.

Uzorci spermija su zatim ispitani kako bi se procijenilo zdravlje i koncentracija spermija, a svaki par je dodatno praćen tijekom IVF postupka.

Istraživanje je otkrilo kako su jaja uspješno oplođena kod oko tri četvrtine od tretmana, no samo nešto manje od četrdeset posto žena je zatrudnjelo.

A što se tiče brzine spermija i šansa da će im partnerice zatrudnjeti, muškarci koji su pili i imali lošu prehranu su bili znatno manje plodni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti