Živite dulje uz mediteransku prehranu

Živite dulje uz mediteransku prehranu

Živite dulje uz mediteransku prehranu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da mediteranska prehrana može produžiti život, čak i ljudima stare dobi, neovisno o tome jesu li i prije jeli mediteransku hranu ili ne.

Vijest iz Švedske je oduševila sve ljubitelje morskih plodova, povrća i maslinovog ulja. Oni koji jedu mediteransku prehranu žive za čak 20% duže od onih koji ne jedu, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Göteborgu.

Mediteranska prehrana je bogata nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima.

Dobra vijest je da stariji ljudi, ukoliko počnu jesti mediteransku prehranu, imaju priliku produžiti si život, dakle, nikad nije kasno.

"Ljudi, koji su jeli mediteransku prehranu su živjeli 2 do 3 godine duže od onih koji nisu", MailOnline prenosi izjavu Gianluce Tognona

Proučavali su tisuće 70. godišnjaka. Zdravlje onih koji su jeli mediteransku prehranu je bilo znatno bolje od onih čija je prehrana bila bazirana na životinjskim proizvodima kao što je meso i mlijeko.

Prethodna istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana može zaštititi od srčanih bolesti, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i raka. Jedno istraživanje je čak pokazalo da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od depresije za 30%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti