Jeste li pod stresom? Što kažu rezultati istraživanja!

Jeste li pod stresom? Što kažu rezultati istraživanja!

Jeste li pod stresom? Što kažu rezultati istraživanja!
  • Objavljeno: Srijeda, 28.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliko istraživanje portala CentarZdravlja.net pod nazivom "Jeste li pod stresom"  željelo je ispitati koliko su ljudi općenito pod stresom, koji su najčešći i najintenzivniji stresori koje doživljavaju, razlikuju li se tipični stresori obzirom na spol, dob, obrazovanje i radni status ispitanika, te mijenja li se doživljaj stresa ovisno o razdoblju godine.

U istraživanju je sudjelovalo 1938 ispitanika, od kojih je 82% žena i 18% muškaraca.

Ispitanici su procjenjivali prisutnost, te stresnost 20 najučestalih stresora u svojim životima. Kod najvećeg je dijela ispitanika (njih 18,4%) prisutno svih 20 stresora, no prosječna vrijednost (aritmetička sredina) je 14,59 stresora.

Ako radimo analizu prema pojedinom stresoru, kao najčešći stresor pokazuju se financijski problemi, potom problemi sa zdravljem, pa zdravlje člana obitelji ili prijatelja. Najrjeđi stresori u skupini naših ispitanika su sklapanje braka, prinova u obitelji, te problemi sa zakonom.

Blagdansko razdoblje, iako pozitivno za većinu ljudi, također je izvor različitih stresora - izbor i kupovina poklona, uređenje doma i priprema objeda, putovanja i boravak izvan doma, intenzivno druženje s obitelji, preveliki unos hrane i pića, te vrlo izdašni financijski troškovi - predstavljaju vanrednu situaciju za većinu ljudi, te su stoga stresni. 

Neadekvatno nošenje sa stresom ostavlja psihičke i fizičke posljedice na pojedinca, pa i na njegovu okolinu. Stres izazivaju i svakodnevne situacije slabijeg intenziteta poput prometne gužve, gubitka stvari, konflikata, prekovremenog rada, rokova itd. I ovi događaji, ukoliko su učestali, ostavljaju štetne posljedice na naše psihofizičko zdravlje.

Pročitajte kompletno istraživanje Jeste li pod stresom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti